tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Zonder taalstress op vakantie

  • Geplaatst door TVCN |
  • 27-07-2018

Drukte, overvolle luchthavens en een taalbarrière zijn de drie ingrediënten die de meeste stress opleveren tijdens het reizen. De eerste twee factoren zijn een kwestie van een slimme andere keuze. Maar een taaldrempel overkomt je gewoon. Toch?

Vakantie stress

Je hebt er naar toegeleefd. Heerlijk twee weken luieren op een zon overgoten terras. Zwembad en animatie voor de kinderen, wandelen in de ongerepte natuur en lokale marktjes en eettentjes om de hoek.

Op de luchthaven is het druk, erg druk met 10.000 vakantiegangers. Sprintje trekken naar het vliegtuig. Net gered. Nu kan de vakantie beginnen. Niks aan de hand. Of toch wel, want je mooie vakantiebestemming is ook bommetje vol en niemand verstaat Engels ,Frans of Duits.

Taalbarrière

Wij Nederlanders vinden dat we een heel eind komen in het Frans, Engels en Duits. Dit betekent alleen niet dat de inwoners van de vakantiebestemming deze talen ook begrijpen. Of je gaat naar een land waar jouw Frans, Engels of Duits niet van toepassing is. De taalbarrière levert dan behoorlijk wat frustratie op. Wat dacht je van het regelen van een taxi, prijsafspraken maken, de weg vragen aan locals of dokter bezoek en medicijnen halen? Wanneer je jezelf niet duidelijk kan maken, zorgt dit voor frustratie en stress.

No stress

Om gestress te verminderen is het slim om basiszinnen te leren, zoals ‘Hoeveel kost het?’, ‘Mag ik wat vragen?’ en ‘Spreek je Engels?’ Wil je deze zinnen niet vooraf leren? Kies dan voor een vakantiebestemming waar je genoeg hebt aan jouw Frans, Engels of Duits. Wat dacht je van Frankrijk, Duitsland of Engeland. Maar ook in landen als Israël, Kenia, Denemarken en Zweden wordt het Engels goed gesproken en verstaan.

Cultuur voorpret

Naast de taal is het slim en leuk om je vooraf te informeren over de gebruiken en gewoonten van een land. Dit is al een groot deel van de voorpret. Want hoe leven mensen eigenlijk in het vakantieland? Wat zijn hun religie en tradities? Als je goed geïnformeerd bent zijn taal en cultuur geen obstakels meer en kan je zonder stress op vakantie. Zeker als je dan alle luchthavens vermijdt en overvolle bestemmingen links laat liggen.

Zweden misschien……met de boot?

Trevlig helg!

Meer weten na je vakantie over taal, tolken  en cultuur?