tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Spreek jij Varkenslatijn?

  • Geplaatst door TVCN |
  • 21-09-2017

Ooit wel eens gehoord van Pig Latin? Pig Latin (Igpay Atinlay) is niet zozeer een taal maar een gecodeerde versie van het Engels gebaseerd op een eenvoudige transformatieregel. Het is vooral populair bij kinderen die het als geheimtaal of gewoon voor de grap gebruiken. Linguïsten noemen dit een taalspelletje, wat overigens in meerdere talen bestaat.

Taalspelletje
Het taalspelletje heeft trouwens niets met het Latijn te maken; de verwijzing naar deze taal is puur gebaseerd op de associatie met een vreemde, onbegrijpelijke taal. De transformatieregel van het Engelse Pig Latin is heel simpel: de medeklinker(s) aan het begin van een woord worden aan het eind geplaatst, gevolgd door ay. Zo wordt het woord ‘banana’ in het Pig Latin ‘ananabay’ en ‘button’ wordt ‘uttonbay’. Wanneer een woord met een klinker of een stomme medeklinker begint, verandert er niets aan het begin van het woord en wordt eenvoudigweg ‘ay’ achter het woord geplaatst. Soms wordt daar dan nog een ‘h’, ‘w’ of ‘d’ tussen geplaatst om sandhi te voorkomen. Wanneer Pig Latin precies is ontstaan, is niet bekend. Wel is bekend dat Benjamin Franklin (18e eeuw) al een versie van Pig Latin gebruikte in enkele publicaties.

Varkenslatijn in andere talen
Zoals gezegd bestaat dit taalspelletje ook in andere talen, met allen een eigen naam en eigen transformatieregels. Of er ook een Nederlandse versie van ‘varkenslatijn’ bestaat is niet duidelijk. We kwamen wel op het internet de term ‘Dubbel Nederlands’ tegen, maar helaas zonder nadere uitleg en regels. Pig Latin zal vast wel in heel veel talen bestaan, maar is wijdverspreid in ieder geval bekend in het Zweeds, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Frans, Vietnamees, Japans, Hongaars en Hebreeuws. Wij hebben er vijf hieronder uitgelicht.

Frans: Verlan
Bij het Franse verlan worden lettergrepen omgekeerd of verwisseld. Het woord ‘verlan’ zelf is een verlan van ‘l'envers’ (achteruit), uitgesproken als ‘lanver’. Verwissel dus lettergrepen en je krijgt verlan. Sommige verlan-woorden zijn inmiddels al zo ingeburgerd in de Franse straattaal, dat ze alweer in een vernieuwde verlan-versie bestaan. Als voorbeeld: ‘meuf’ is de verlan-versie van ‘femme’ (vrouw, vriendin, chick), maar dit woord is inmiddels al zo wijdverspreid, dat er weer een nieuwe verlan-versie uit ontstaan is, namelijk ‘feume’. Deze veranderingen worden ‘verlan au carré’ (verlan in het kwadraat) genoemd.

Italiaans: Alfabeto farfallino
Alfabeto farfallino betekent letterlijk ‘vlinderalfabet’. De regels zijn gebaseerd op de toevoeging van een ‘f’ bij klinkers met een drielettersequentie, waar de klinker zelf wordt herhaald met een tussen-f. ‘Ciao’ wordt bijvoorbeeld ‘ciafaofo’, ‘casa’ wordt ‘cafasafa’ en ‘alfabeto farfallino’ wordt ‘afalbefetofo fafarfafallifinofo’. Vlinder heeft te maken met hoe woorden klinken na het toevoegen van een (of meerdere) ‘f’. Het zou dan klinken als het zachte geluid van fladderende vlindervleugels.

Zweeds: Rövarspråket
Rövarspråket betekent roverstaal en werd populair in een serie jeugddetectiveboeken van Astrid Lindgren. Elke medeklinker wordt verdubbeld en daartussen wordt een ‘o’ geplaatst. Zo wordt Ikea dan ‘Ikokea’. Deze is echter nog simpel. Sommige woorden kunnen door deze regel behoorlijk lang worden, zoals ‘översättare’ (vertaler). Dit zou dan ‘övoverorsosätottotarore’ worden.

Duits: Löffelsprache
In de Duitse ‘lepeltaal’ wordt ‘lew’, ‘lef’ of ‘lev’ ingevoegd tussen dubbele klinkers. ‘Gute Morgen!’ wordt dan ‘Gulewutelewen Moleworgelewen!’ Volgt u ‘m nog? Het Duits is bekend om zijn lange samengestelde woorden en dan is Löffelsprache een behoorlijke uitdaging!

Spaans: Jerigonza
Jerigonza betekent o.a. brabbeltaal en gaat uit van een verdubbeling van klinkers met daartussen een ‘p’ ingevoegd. ‘Hola’ wordt ‘hopolapa’, ‘gracias’ wordt ‘grapacipiapas’ en ‘te gusta la jerigonza?’ (vind je jerigoza leuk) wordt ‘tepe gupustapa lapa jeperipigoponzapa?’ Dit kan tongbrekend zijn!