tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Taalfeiten van de Verenigde Staten

  • Geplaatst door TVCN |
  • 17-08-2017

De Verenigde Staten (VS) bestaan relatief gezien nog niet zo lang. Hoewel het land oorspronkelijk werd bewoond door talrijke inheemse volken, werd de VS pas vanaf de 16e eeuw gekoloniseerd door Spanje, Engeland, Nederland, Zweden, Frankrijk en Rusland die allemaal hun eigen taal meebrachten.

Door de lange aanwezigheid van de Engelsen, werd Engels uiteindelijk de voertaal in de VS. In de loop der eeuwen kwamen er echter steeds meer immigranten uit andere werelddelen bij, en dat alles heeft ervoor gezorgd dat het land een enorme diversiteit aan talen kent. Hieronder volgen een aantal taalfeiten van de Verenigde Staten.

In de VS worden meer dan 300 talen gesproken, die zijn onderverdeeld in 39 taalgroepen, zoals Slavische talen en Indische talen.

Van de bevolking van 5 jaar en ouder, spreekt 21 procent thuis een andere taal dan Engels. Van hen is 62 procent Spaans sprekend. En van die Spaanstaligen zeg 56 procent zeer goed Engels te spreken.

Vanaf 2005 tot 2011 is het percentage Spaanstaligen toegenomen, terwijl het aantal dat minder dan zeer goed Engels sprak is afgenomen. Er zijn dus meer Spaanstaligen, maar ook meer Spaanstaligen die vloeiend Engels spreken.

Terwijl de taal met de grootste toename van het aantal sprekers sinds 1980 Spaans is, heeft Vietnamees de grootste procentuele stijging doorgemaakt. Er zijn nu bijna zeven keer meer Vietnamese sprekers dan er in 1980 waren.

In dezelfde periode waren er ook grote stijgingen te zien in Russisch, Perzisch, Chinees, Koreaans en Tagalog. Tegelijkertijd nam het aantal Italiaanse, Jiddische, Poolse, Duitse en Griekse sprekers af.

De afgelopen tien jaar was er een verdubbeling van het aantal Hindi sprekers, sprekers van andere Indische talen (zoals Punjabi, Bengali, en Marathi), sprekers van andere Aziatische talen (zoals Malayalam, Telugu, en Tamil) en sprekers van Afrikaanse talen (zoals Amhaars, Igbo, Yorùbá en Swahili).

Het stedelijk gebied met het hoogste percentage sprekers van een andere taal is Laredo in Texas.

In grootstedelijke gebieden met hoge aantallen sprekers van andere talen, is Spaans doorgaans de grootste niet-Engelse taal. Behalve in San Jose/Sunnyvale/Santa Clara in Californië en in Honolulu, waar de categorie 'Aziatische talen en talen van de Pacifische eilanden' het grootst is, en in Farmington (New Mexico), waar Navajo het grootst is.

De staat met het laagste percentage anderstaligen is West Virginia (2%) en de staat met het hoogste aantal Californië (44%).

Er zijn in de VS naar schatting 250.000 sprekers van het Pennsylvania Dutch, van wie een kleine 40.000 minder dan zeer goed Engels spreekt.

Er zijn meer dan duizend sprekers van de Pacifische eilandstaten-taal Samoaans in Alaska.

Lees ook: De talen van de Verenigde Staten