tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Talen die nog door een handjevol mensen worden gesproken

  • Geplaatst door TVCN |
  • 14-12-2017

Ooit wel eens gehoord van Tinigua? Of Akurio? Of misschien Marti Ke? Deze talen worden nog door slechts een handjevol mensen gesproken en zijn dus met uitsterven bedreigd. En dit zijn bij lange na niet de enige talen die straks of inmiddels al verdwenen zijn.

1. Mapia

De Mapia eilanden zijn dunbevolkt, vooral omdat het overgrote deel van de inheemse bevolking emigreerde naar Micronesië. De meeste Mapianen spreken nu Palauan, Sonsorol of Tobian. Voor zover bekend was er in 2000 nog maar één oudere die Mapia sprak. En het is zeer waarschijnlijk dat deze er inmiddels niet meer is.

2. Tinigua

Tinigua is interessant omdat het van geen enkele bekende taal is afgeleid. Dat wil zeggen, het is een geïsoleerde taal. In 2000 waren er nog maar twee mannelijke sprekers in Colombia, en ook zij zijn er mogelijk niet meer.

3. Marti Ke

Er zijn nog ongeveer drie mensen in Australië die geen enkele andere taal dan Marti Ke spreken. Daarnaast spreken maar een aantal ouderen de taal vloeiend, alleen spreken zij eerder Engels, Murrinh Patha of Kriol.

4. Tehuelche

Een onderzoeksgroep kon in 2000 slechts vier Tehuelche-sprekers lokaliseren, de taal van een nomadische stam in Patagonië, een gebied wat in Chili en Argentinië ligt.

5. Jabutí

De Braziliaanse taal Jabutí, ook wel Djeoromitxi, Jabotí of Yabutí, is bijna uitgestorven: slechts vijf mensen spreken het vloeiend. Er zijn echter nog ca. 30 personen in staat een gesprekje in deze taal te voeren.

6. Njerep

De Nigeriaanse Njerep-taal is nog bij slechts zes mensen bekend, de laatste leden van de stam die niet zijn overgestapt naar het Mambila.

7. Tuscarora

Tuscarora is een inheemse taal in Canada en de noordelijke Verenigde Staten, en werd in 2007 nog gesproken door slechts negen mensen in het Six Nations reservaat in Ontario. Bij de laatste telling in 1997 in de Verenigde Staten waren er ook nog vier inheemse Tuscarora-sprekers.

8. El Molo

Van de ongeveer 700 El Molo-leden die nog in Kenia leven, zijn er slechts acht ouderen die de gelijknamige taal nog kennen, maar ook zij gebruiken het zelden. De laatste telling was in 1994, dus het is vrijwel zeker dat de taal inmiddels uitgestorven is.

9. Mullukmulluk

In het noorden van Australië waren in 1988 slechts negen personen die vloeiend Mullukmulluk, ook wel Malak-Malak genoemd, spraken en dit was tevens de laatste keer dat er ooit gegevens zijn verzameld.

10. Akurio

In de jungle van Suriname woont een bijna uitgestorven populatie van mensen die bekend staat als Akurio. Ongeveer tien leden van de groep spreken alleen Akurio, de overige stamleden, ongeveer 40, zijn tweetalig met een naburige groep genaamd Trió.

11. Ho-Chunk

Ho-Chunk is de taal van de Hocak Natie, beter bekend als de Winnebago-stam uit Nebraska en Wisconsin in de Verenigde Staten. In 2004 waren er naar het schijnt nog maar elf personen die de taal vloeiend spraken, maar sinds de komst van een Ho-Chunk app zijn het er inmiddels al weer meer dan 200.