tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Angst om een andere taal te spreken?

  • Geplaatst door TVCN |
  • 3-01-2017

Veel mensen die een nieuwe taal leren, voelen een zekere mate van angst als het op situaties aankomt dat ze die taal daadwerkelijk moeten spreken. Men is snel bang om fouten te maken en daardoor ‘dom’ over te komen of niet te worden begrepen. Maar juist door een taal regelmatig te spreken, zult u sneller vooruitgang boeken.

Met de volgende tips kunt u uw angst om in een andere taal te spreken overwinnen!

Blijf bij wat u weet
Het kan een uitdaging zijn om te proberen uw ideeën over te brengen in een andere taal, vooral wanneer u nog maar een paar honderd woorden kent. Het komt maar al te vaak voor dat mensen over een bepaald onderwerp beginnen en dan snel beseffen dat hun woordenschat tekort schiet. Voor u het weet staat u met uw mond vol tanden en moet u toegeven dat u geen idee meer hebt waar het gesprek over gaat. Veel mensen durven dan niet zo snel meer een gesprek in die vreemde taal aan te gaan uit angst om weer een flater te slaan.

Het beste is om bij de onderwerpen te blijven die u goed kent. Kent u vijfhonderd woorden in de vreemde taal, gebruik dan deze vijfhonderd woorden om het beste te doen wat u kunt met uw taalkennis. Spreek om de boodschap heen die u probeert over te brengen in de woorden die u kent, en houdt u zich hieraan vast.

Zoek een sympathieke gesprekspartner
Probeer iemand te vinden die de taal goed spreekt, of nog beter een native speaker, die geduldig is en bereid is u op regelmatige basis te helpen met oefenen. Het kan intimiderend zijn om met native speakers te praten die niet gewend zijn te spreken met anderstaligen en niet het geduld hebben naar u te luisteren om uw boodschap te begrijpen. Wat ook kan helpen is een gesprekspartner die dezelfde taal leert, maar wel al verder is. Met een geduldige gesprekspartner die u helpt met de fouten die u maakt, zult u zich niet zo angstig voelen en met sprongen vooruit gaan.

Oefen!
In onze moedertaal oefenen we regelmatig zonder dat we het als oefenen zien. Gaat u naar de dokter, dan maakt u in uw hoofd een lijstje van symptomen die u wilt bespreken. Gaat u een woning bekijken waarin u interesse hebt, dan maakt u misschien wel een lijstje met vragen die u wilt stellen aan de makelaar. Of wellicht hebt u een vergadering op uw werk en maakt u notities over wat u iedereen wilt vertellen. Dit is oefenen.

Maak van oefenen een gewoonte in de nieuwe taal! Voordat u ergens de weg gaat vragen, voordat u de taxichauffeur vertelt waar u heen moet, voordat u in het hotel vraagt of de douche gerepareerd kan worden, of wat dan ook, oefen eerst even de zinnen. En geef dan ook gerust aan dat u de taal nog niet zo goed spreekt, zodat de ander er rekening mee kan houden met antwoorden. Oefening baart kunst nietwaar!?

Denk aan deze tips wanneer u in een andere taal wilt spreken en voor u het weet spreekt u de taal met zelfvertrouwen!