tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Deze talen worden met uitsterven bedreigd

  • Geplaatst door TVCN |
  • 8-11-2016

We hebben er al eens eerder over geschreven. Talen sterven tegenwoordig sneller uit dan ooit tevoren. Unesco schat dat in het jaar 2100 de helft van de ongeveer 6700 talen ter wereld verdwenen zijn. Veel talen worden enkel nog door ouderen vloeiend gesproken, en wanneer zij overlijden, sterft ook de taal. De volgende acht talen zijn met uitsterven bedreigd.

Samisch
Samisch (ook wel Saami of Sami) is niet één afzonderlijke taal, maar de verzamelnaam voor de talen die door de Samen in het noorden en midden van Noorwegen en Zweden, het noorden van Finland en het noordwesten van Rusland (het Kola-schiereiland) worden gesproken. Een aantal Saami-talen worden naar schatting nog door duizenden mensen gesproken, maar de meeste worden als ernstig bedreigd beschouwd met slechts enkele sprekers. Meestal worden de talen alleen nog door ouderen gesproken en dan enkel binnenshuis.

Rapa Nui
Veel talen worden bedreigd omdat hun sprekerspopulatie geïsoleerd op een eiland woont. Rapa Nui, gelijknamig aan de inheemse bevolking, is zo’n taal. Deze bevolkingsgroep woont op het beroemde Paaseiland. Sinds 2000 waren er nog maar een kleine 3400 moedertaalsprekers; het Spaans wordt een steeds meer dominantere taal onder de inwoners van het eiland.

Ts’ixa
Ts'ixa, of Ts’exa, is een bedreigde taal in Botswana. Het is gerelateerd aan Sua, de taal die door het grootste deel van het centrum van Botswana wordt gesproken. Voor zover bekend wordt Ts’ixa nu nog maar in één dorp gesproken met minder dan 200 moedertaalsprekers, voornamelijk volwassenen. Kinderen spreken liever Tswana of Engels, de talen waarin zij zijn opgeleid.

Iers-Gaelisch
Op dit moment zijn er nog maar zo’n 70.000-260.000 mensen die deze Keltische taal als eerste taal spreken. Vooral de Gaeltachtaí, bepaalde kleine gemeenschappen in voornamelijk het westen van Ierland, spreken nog Iers-Gaelisch als moedertaal. Op veel Ierse scholen wordt nog steeds Ierse les gegeven, maar omdat weinig gezinnen de taal nog thuis spreken, wordt de taal als bedreigd beschouwd.

Aino
Aino is de taal van de Aino, een inheemse groep in Japan. Omdat er slechts zo’n tien moedertaalsprekers over zijn, enkel oudere leden van de gemeenschap, is de taal kritisch bedreigd. Er schijnen nog wel ‘erfenisleerlingen’ van deze taal te zijn, maar hun kennis is niet voldoende om het Aino voort te laten leven wanneer de vloeiende sprekers niet meer in leven zijn.

Okanagan-Colville
Ook bekend als Nsyilxcən. Dit is één van de honderden Indiaanse talen die als bedreigd worden beschouwd. De taal wordt voornamelijk gesproken in gemeenschappen in British Columbia, Canada. Naar schatting zijn er slechts nog zo’n 150 moedertaalsprekers. Er schijnen echter nog wel een aanzienlijk aantal bronnen te zijn verzameld, waaronder video’s, die kunnen helpen deze taal te behouden.

Krimchak
Krimchak wordt gesproken door mensen in de Krim, een schiereiland van de Oekraïne. Maar alleen mensen die zijn geboren voor de jaren ’30 van de vorige eeuw, spreken deze taal nog vloeiend. Volgens een laatste onderzoek in 2007, waren er nog maar 200 sprekers, dus inmiddels zullen dit er nog minder zijn.

Yagan
Yagan is een inheemse taal in Chili die vermoedelijk nog maar één overgebleven moedertaalspreker heeft. Dat wil niet zeggen dat anderen niet vertrouwd zijn met de taal, maar zij spreken de taal niet vloeiend of regelmatig.