tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Groot tekort aan tolken om vluchtelingen bij te staan

  • Geplaatst door TVCN |
  • 17-09-2015

Het kan u niet ontgaan zijn, de vluchtelingencrisis. Al maanden komen er per dag honderden vluchtelingen aan in Europa. Op de vlucht voor de problemen in hun land en op zoek naar een veilig onderkomen. Via Zuid-Europese landen proberen deze mensen uiteindelijk in Noord-Europese landen terecht te komen om daar een beter leven zonder angst op te bouwen.

Al deze mensen moeten worden bijgestaan en daarvoor zijn tolken heel hard nodig.

Vluchtelingen die in ons land aankomen, moeten gesprekken voeren met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), asieladvocaten, hulpverleners en medici. Dit is niet mogelijk zonder tolken. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten er extra tolken komen om te voorkomen dat asielprocedures vertraging oplopen. De verhoogde instroom van asielzoekers betekent overwerk voor de tolken. Vooral tolken voor vluchtelingen uit Syriƫ en Eritrea zijn gewild.

Uiteraard merkt ook TVcN dat de vraag naar tolken enorm stijgt. Robert Blaauw, commercieel directeur van TVcN, verklaarde gisteravond (16/9/2015) in het late nieuws van RTL dat wij in de maand augustus 7.200 tolkopdrachten hebben uitgevoerd, 1.000 opdrachten meer in vergelijking met de maand juli. En dat aantal neemt alleen maar toe. Het is volgens Robert Blaauw soms een enorme puzzel om alle opdrachten vervuld te krijgen.

TVcN neemt echter een proactieve houding aan en organiseert een stoomcursus om over voldoende tolken te beschikken. Er is een klas van 20 talentvolle vluchtelingen geselecteerd die per 1 oktober starten met een opleiding tot tolk. Zij zullen in januari 2016 de opleiding voltooien. Om ervaring op te doen, zullen deze mensen in de tussentijd al worden ingezet in samenwerking met een ervaren tolk. TVcN kiest er dus uitdrukkelijk voor om geen familieleden en vrienden in te zetten als tolk, wat elders nog wel eens gebeurt.