tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Helft van de talen is uitgestorven aan het eind van deze eeuw

  • Geplaatst door TVCN |
  • 28-04-2015

We hebben al eerder geschreven over talen die met uitsterven worden bedreigd. En helaas valt er weer nieuws te melden over dit fenomeen. Volgens een voorspelling van UNESCO, zal de helft van de talen ter wereld tegen het einde van deze eeuw uitgestorven zijn.

De organisatie waarschuwt dat van de 7000 officiële talen die over de hele wereld worden gesproken, meer dan 2000 slechts 1000 of minder sprekers hebben. Als gevolg hiervan, zullen talen die worden gesproken in het Amazone regenwoud, sub-Sahara Afrika, Oceanië, Australië en Zuidoost-Azië verdwijnen.

“Talen verdwijnen in een ongekend tempo. En wanneer dat gebeurt, gaat een unieke kijk op de wereld verloren”, aldus een woordvoerder van het Endangered Language Project (ELP), onderdeel van Unesco.

Van de inheemse Amerikaanse talen wordt 90 procent niet doorgegeven aan een nieuwe generatie. 90 procent van de Australische aboriginal-talen en meer dan 50 procent van de minderheidstalen in Rusland verkeren in een soortgelijke situatie. De meeste van deze talen zullen verdwijnen indien taalstimuleringsprogramma’s niet succesvol zijn.

ELP haalt verder als voorbeeld Californië aan, om aan te geven hoeveel talen er verdwijnen. Op het moment van de ‘Gold Rush’ (1848), kende deze staat ongeveer honderd inheemse Indiaanse talen. Nu zijn er nog maar vijftig van over met slechts een handje vol sprekers. Kinderen leren deze talen al helemaal niet meer.

ELP waarschuwt dat de verdwijning van talen één van de meest serieuze problemen van de mensheid vertegenwoordigt. De organisatie geeft echter ook aan dat het fenomeen niet onomkeerbaar is, omdat er tools zijn die het uitsterven van sommige talen kunnen voorkomen. In feite biedt de ELP online gebruikers de mogelijkheid om content betreffende de taal die ze spreken te uploaden in de vorm van tekst, video’s en audiobestanden.

Volgens een rapport van de Washington Post, zijn er landen en werelddelen die meer taalkundig divers zijn dan anderen. Afrika, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië behoren tot de gebieden met meer idiomen.

Afgelopen september kwam de Universiteit van Cambridge met een rapport waarin wordt gewaarschuwd dat door economische groei, talen sneller uitsterven dan biodiversiteit.

Het onderzoek geeft aan dat wanneer economieën zich ontwikkelen, vaak één taal de politieke en educatieve aspecten van een land domineert. Mensen worden gedwongen de dominante taal te gebruiken, anders lopen ze het risico dat ze zowel economisch als politiek in de kou komen te staan.

Lees ook: