tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Mogelijke subsidiestop voor taallessen in Den Haag

  • Geplaatst door TVCN |
  • 5-02-2015

Hagenaars die de Nederlandse taal niet goed beheersen, kunnen deelnemen aan het project ‘Taal in de Buurt’ op maar liefst vijftig locaties in de stad. Er dreigt echter een subsidiestop voor een aantal organisaties die taallessen geven omdat de kwaliteit van de lessen onvoldoende zou zijn.

Het project ‘Taal in de Buurt’ is voor alle mensen vanaf 18 jaar die in Den Haag wonen en de Nederlandse taal niet of niet voldoende beheersen. Voor slechts 20 euro krijgen cursisten 24 weken lang en 4 uur per week les in Nederlands spreken, luisteren, lezen en schrijven. Daarnaast worden de lessen gesubsidieerd door de Gemeente Den Haag. Er heerst echter grote onrust bij de organisaties die deze taallessen geven omdat wethouder Rabin Baldewsingh van Integratie (PvdA) de subsidie aan groepen die onvoldoende kwaliteit leveren, wil stopzetten.

Baldewsingh wil dat de organisaties meer kwaliteit gaan leveren. “Nu zie je dat sommige groepen van Taal in de Buurt eerder een soort ontmoetingsplekken zijn. Ik wil meer gaan sturen op kwaliteit waarbij het vinden van werk en het uit het isolement halen van mensen prioriteit hebben. Dat betekent dat groepen waarbij te weinig mensen uitstromen geen subsidie meer krijgen. Zo wil ik het kaf van het koren scheiden”, aldus de wethouder.

De betrokken taalorganisaties zijn niet blij met deze aangekondigde aanpak. José de Gilde, gediplomeerd docent die sinds vijf jaar les geeft in wijkcentrum Parada in de Stationsbuurt zegt: “Wij hebben geregeld effectiviteitsmetingen. Uit deze onderzoeken blijkt dat wij goed werk leveren.”

Vrijwilligers


Het intrekken van subsidie voor enkele organisaties is overigens niet het eerste debacle met betrekking tot dit project. Enkele dagen terug was er ook al sprake van bezuinigingen op het project; een deel van de taallessen zouden overgenomen moeten worden door vrijwilligers. De eenmansfractie Partij van de Eenheid is hier boos over. De fractie vreest dat er banen verloren gaan en het niveau van de taallessen drastisch omlaag gaat.

José de Gilde vreest ook om haar baan: “Dit werk kan niet alleen door vrijwilligers gedaan worden, daar heb je gediplomeerde betaalde krachten voor nodig. De gemeente helpt zo het project Taal in de Buurt om zeep.”

PvdE-raadslid Arnoud van Doorn heeft raadsvragen gesteld over deze nieuwe aanpak. Volgens Van Doorn heeft wethouder Baldewsingh tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar beloofd om het project in z’n huidige vorm te laten bestaan.

Baldewsingh ontkent echter dat het omruilen van betaalde medewerkers voor vrijwilligers een doel op zich is. “Ik wil dat er kwaliteit geleverd wordt. Of dat met professionals gebeurt of met vrijwilligers maakt mij niet uit”, aldus de wethouder.