tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Snelscan laaggeletterdheid voor zorginstellingen

  • Geplaatst door TVCN |
  • 19-02-2015

1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar zijn laaggeletterd. Dat betekent ook dat zij medicijnvoorschriften niet goed begrijpen en niet correct toepassen, omdat zij moeite hebben met lezen. Een snelscan voor ziekenhuizen en zorginstellingen moet binnen een paar minuten uitwijzen of iemand laaggeletterd is, zodat er adequaat gehandeld kan worden.

Oogdruppels of oordruppels; één letter maakt veel verschil. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn niet in staat gedrukte of geschreven informatie te gebruiken en kunnen hierdoor minder goed functioneren in de samenleving, thuis en op het werk. Deze mensen hebben minder kennis over ziekte en gezond leven, zijn vaker ziek en maken meer gebruik van zorg. Laaggeletterdheid kost de samenleving jaarlijks 556 miljoen. Ook in de zorg zijn de kosten van laaggeletterdheid aanzienlijk: dit komt neer op zo’n 127 miljoen.

Deze maand ondertekenden 17 organisaties de pledge ‘Alles is gezondheid’ in Corpus (Leiden) om laaggeletterdheid in de zorg aan te pakken, waaronder Stichting Lezen & Schrijven en de Hogeschool van Amsterdam. De Hogeschool van Amsterdam gaat als partner de ‘Taalverkenner Zorg’ ontwikkelen. Dit is een screeningsinstrument waarmee ziekenhuizen en zorginstellingen binnen drie minuten een indicatie krijgen of iemand laaggeletterd is. De Taalverkenner Zorg biedt veel voordelen, want in ziekenhuizen is geen tijd voor een reguliere taaltest van ongeveer een uur. De snelscan kan straks in een paar minuten in de wachtkamer worden afgenomen.

HvA-onderzoeker Samir Achbab legt uit: “Mensen die laaggeletterd zijn, gaan vaker naar de huisarts en het ziekenhuis. Het blijkt namelijk dat deze mensen vaker verkeerde gezondheidskeuzes maken, bijvoorbeeld omdat zij hun medicijnen verkeerd gebruiken. Ook kunnen zij zich minder goed informeren over ziektes, gedrag en gezondheid.”

Onderzoeker Samir Achbab leidt dit project vanuit het lectoraat Management van Cultuurverandering. Samir: “Wij ontwikkelen deze Taalverkenner Zorg, zodat ziekenhuizen de mensen die laaggeletterd zijn meteen kunnen doorverwijzen naar taalscholing. Ook hopen we met deze screening in kaart te brengen hoeveel patiënten laaggeletterd zijn. Het zou daarnaast mooi zijn als ziekenhuizen vervolgens rekening houden met het taalniveau na zo’n snelscan en de patiënt extra uitleg geven.”

Dit blok gaan Bestuurskundestudenten de eerste versie van de Taalverkenner Zorg testen onder een onderzoeksgroep. Eind juni moet die af, en dus ook gevalideerd zijn. De HvA-onderzoekers presenteren de resultaten deze zomer aan Stichting Lezen en Schrijven.