tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Het verhaal van Ayal, een tolk in opleiding

  • Geplaatst door TVCN |
  • 15-12-2015

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan dat Manpower, in samenwerking met ons, voor voormalig vluchtelingen met een verblijfsstatus een opleiding tot tolk heeft opgestart. Met de focus op talen die ‘schaars’ zijn. Eén van de twintig geselecteerde tolken is Ayal Gebretekle uit Ethiopië.

Zij is sinds 2012 in Nederland. In haar eigen land is zij opgeleid tot accountant. Deze kennis zette zij al in als budgetcoach bij haar vrijwilligerswerk voor Vluchtelingenwerk. Waar zij overigens ook al vrijwillig als tolk werkte. Nu, met de opleiding die haar geboden is, kan zij volledig zelfstandig aan het werk als tolk!

Het verhaal van Ayal
De informatie over de opleiding tot tolk van kreeg ik van Vluchtelingwerk toegespeeld. Ik vond het heel erg interessant, want ik was al als vrijwilliger als budgetcoach en tolk bij Vluchtelingwerk betrokken. Dit gaf mij een kans om als tolk aan de slag te gaan. Twee dagen voor de uiterste inschrijfdatum heb ik mijn motivatiebrief en mijn CV opgestuurd. En de volgende dag werd ik al uitgenodigd voor een gesprek!

Het gesprek ging heel goed. Ik had een goed gevoel en ik zag een sprankeltje hoop! Na één dag kreeg ik de uitslag van de sollicitatie. Ik was één van 20 cursisten. Wat een verrassing! Ik was zo blij! Want het ging niet alleen maar om de opleiding, maar ook werk, BETAALD WERK!

De afgelopen twee maanden heb ik de basis van professioneel tolken geleerd. Tolkhouding, mindmapping, presentatie, notatietechniek, parafraseren, analyseren, geheugentraining en noem maar op. Bovendien is het doel van de opleiding om een goede tolk te af te leveren. Om een goede tolk te worden moet ik dan ook inzicht in het hele systeem hebben. De opleiding heeft mij inzicht gegeven in voor wie ga ik werken, hoe de asielprocedure loopt en wat de stappen zijn, wie wat doet in een gesprek met daarbij een tolk, hoe het Nederlandse rechtssysteem werkt, wat de gedragscode voor tolken is en nog veel meer.

Ik ben nu klaar met de opleiding en heb mij afgevraagd wat ik allemaal geleerd heb. Ik merk dat ik ben veranderd en dat mijn Nederlands elke dag beter wordt. Mijn oren zijn nu gewend aan de Nederlandse taal. Maar ik ben er dan ook elke dag mee bezig. Voor mij is elke dag weer een kans om te leren en beter te worden!

De afgelopen twee maanden heb ik het heel druk gehad met het werk en de opleiding. Twee dagen per week moest ik vroeg van uit Friesland naar Utrecht rijden en daarnaast drie dagen werken. Het was zwaar, maar het resultaat is onbetaalbaar!

Nu werk ik als tolk voor telefonische en persoonlijke tolkdiensten. Zo kan ik mijzelf ook elke dag verbeteren en ontwikkelen. En ik zal dit blijven doen tot ik de beste tolk wordt! J 

Het belangrijkste punt voor mij is de training en de ervaring. Door de training en uitgebreide ervaring ben ik zeker dat ik een goede tolk zal worden. Dit is nog maar het begin!

Ik ben echt dankbaar en heel erg bij dat ik deze kans heb gekregen en heel tevreden met het werk en de opleiding. Dank je wel!