tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Tips voor het werken met een gebarentolk tijdens events

  • Geplaatst door TVCN |
  • 24-11-2015

Wij hebben al eens een blog gepubliceerd over hoe u het best te werk kunt gaan met tolken tijdens events. Maar soms kan het voorkomen dat er dove of slechthorende gasten op uw evenement aanwezig zijn. Dan is het goed om een gebarentolk in te huren. Daarom geven wij tips over hoe u het beste kunt werken met gebarentolken op uw event.

Geef het bureau dat de gebarentolk bemiddelt voorafgaand zoveel mogelijk informatie. Bijvoorbeeld hoeveel uren de gebarentolk nodig is, de planning en het soort evenement. Dient de gebarentolk bijvoorbeeld te werken tijdens een receptie waar veel omgevingsgeluid is? Moet de gebarentolk vroeg arriveren of tot laat blijven? Al deze aspecten zijn van belang.

Zorg ervoor dat iedereen - zowel de gebarentolken als de slechthorenden - optimaal gepositioneerd zijn. Vraag hen om advies over de beste zit- of staanplaatsen. Probeer hierbij aan de voorkeuren van de gebarentolken te voldoen.

Overhandig indien mogelijk voorafgaand aan het evenement schriftelijk materiaal aan de gebarentolk. Op deze manier kan de gebarentolk zich goed voorbereiden en vertrouwd raken met uw evenement.

Kijk wanneer u werkt met een gebarentolk altijd naar de dove persoon en niet naar de tolk. Dit lijkt even vreemd, maar u went er aan. Spreek ook direct tegen de dove persoon en niet tegen de gebarentolk. Op deze manier worden ze persoonlijk en direct aangesproken. Dus zeg niet tegen de gebarentolk: "Wilt u meneer Jansen vertellen dat…"

In navolging op het bovenstaande: u komt ook niet onbeleefd over jegens de gebarentolk wanneer u alleen naar de slechthorende persoon kijkt. De gebarentolk is er niet om te entertainen. Hij of zij is puur aanwezig om als de oren van de dove persoon of personen te fungeren.

Houd er rekening mee dat er een doorlooptijd van 5-10 seconden is tussen het moment waarop iets gezegd wordt en de gebarentolk klaar is met het gebaren van het bericht. Adviseer uw sprekers om steeds even te wachten. Dit is vooral belangrijk wanneer u reacties wilt aanmoedigen of gesprekken wilt voeren.

Gebarentolken zijn ook gewoon mensen, ook zij hebben af en toe rust nodig. Spreek met hen af wanneer zij graag even de armen willen laten rusten of zich willen opfrissen. Een goede richtlijn is een pauze van tien minuten te geven voor elk uur werk.

Overweeg om twee of meer gebarentolken in te huren voor evenementen die langer duren dan twee uur. Zo kunnen de gebarentolken elke 20 minuten wisselen. Tolken, vooral gebarentolken, is fysiek en mentaal veeleisend. Wanneer de tolken regelmatig even rust hebben, kunnen zij blijven voldoen aan een hoge standaard.

Gebarentolken zijn getrainde professionals en geen vrijwilligers. Houd er daarom rekening mee dat een tolkenvergoeding in uw budget is opgenomen.

Wist u dat u bij ons ook terecht kunt voor gebarentolken? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!

Lees ook: Tips voor de organisatie van een conferentie met tolken