tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Event technologie trends voor 2015

  • Geplaatst door TVCN |
  • 30-09-2014

Technologiewatcher en -goeroe Corbin Ball is spreker en onafhankelijk adviseur op het gebied van meeting en event technologie. Hij helpt wereldwijd event- en congresorganisatoren met het inzetten van technologie om zo tijd te besparen en de productiviteit te vergroten. Ball publiceerde onlangs de event technologie trends voor 2015.

Mobiele event apps zijn mainstream geworden en het gebruik ervan gaat alleen maar toenemen in 2015
Ball voorspelde al in diverse publicaties in 2000, 2004 en 2010 dat mobiele apparaten een enorme impact op events zouden maken. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, zelfs de zogenaamde digibeten. Mobiel gebruik tijdens evenementen is de laatste jaren dan ook geëxplodeerd en mobiele event app providers blijven druk bezig met het uitbreiden en verfijnen van de opties. Zo worden bijvoorbeeld papieren programmaboekjes, agenda's en deelnemerslijsten vervangen door een app.

BLE (Bluetooth low energy) en iBeacon zullen een schat aan nieuwe mogelijkheden bieden voor planners en deelnemers
iBeacon is een merknaam van Apple. Deze functionaliteit is een zogenaamd BLE profiel (Bluetooth Low Energy). De iBeacon is een klein zendertje dat ergens fysiek geplaatst wordt. Hij zendt een signaal en een gps-positie (micro location) uit. Door gebruik te maken van drie iBeacons, kan triangulatie (plaatsbepaling door driehoeksmeting) plaatsvinden. Hierdoor kunnen ze gebruikt worden voor indoor navigatie. iBeacons zijn dit jaar al geïnstalleerd in sportarena's, musea, luchthavens en diverse winkelbedrijven. Deze geofencing technologie is veelbelovend voor evenementen en bijna alle grote event app-ontwikkelaars werken eraan om deze technologie in de apps op te nemen.

Een groot voordeel van een mobiele event app is het maken van analyses
Data management was volgens Ball tijdens een event een 'zwart gat'. Planners gebruikten computers voor en na de events, maar gedurende events moesten ze 'blind vliegen'. Neem bijvoorbeeld papieren enquêtes, de dataverzameling gebeurde meestal pas na het event. Nu zijn mobiele event apps een goudmijn voor het realtime verzamelen van analytische gegevens.

Big data wordt een belangrijk onderdeel van event marketing en design
Tegenwoordig kan nagenoeg elke activiteit worden bijgehouden. Website bezoeken, elke aanraking op een mobiel apparaat, elke Facebook like, online aankopen, bewakingscamera's etc. Big data kan de gegevens uit vele verschillende bronnen combineren zodat trends worden herkend en interactie met de klant verbeterd wordt, wat tot meer verkopen kan leiden.

Onvertraagde automatische vertalingsmogelijkheden
Volgens Ball zijn er verschillende apps die dienst kunnen doen als real-time vertaaltool, en dat tolkencabines straks niet meer nodig zijn. De praktijk heeft ons echter geleerd dat vertaaltools als Google Translate, Bing, Skype Translator etc. geen accurate vertalingen opleveren. Professionele, gekwalificeerde tolken leveren altijd nog de beste kwaliteit.

Event en hotel Wi-Fi wordt vanzelfsprekend
Gratis Wi-Fi is tegenwoordig de meest gewenste hotel in-room faciliteit. Met de honderden mobiele event apps die er nu zijn, zijn Wi-Fi en mobiele connectiviteit de levensader van eventcommunicatie geworden en de vraag ernaar is dan ook enorm groot. Binnen twee tot drie jaar moet de snelheid van Wi-Fi op grote evenementen dan ook geen issue meer zijn.

Geen passieve maar actieve deelnemers
De combinatie van social media en mobiele technologie maakt de betrokkenheid van eventdeelnemers alleen maar groter. Men zit meer passief te luisteren in een zaal, maar doet via social media en event apps actief mee. De dynamiek van vergaderen verandert hierdoor.

Het gehele artikel, met tips voor event planners, is te lezen op de website van Corbin Ball.