tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Gebarentaal nu ook officieel in Zuid-Afrika

  • Geplaatst door TVCN |
  • 21-08-2014

In Zuid-Afrika zijn maar liefst elf talen officieel erkend, maar gebarentaal werd voor lange tijd niet erkend. Daar is nu echter verandering in gekomen. Minister Angie Motshekga van basiseducatie heeft deze maand haar goedkeuring gegeven aan Zuid-Afrikaanse gebarentaal.

De Pan South African Language Board (PanSALB) is zeer enthousiast over de goedkeuring dat dove en slechthorende leerlingen gebarentaal nu kunnen kiezen als eerste taal. 

Volgens PanSALB, is dit een positieve beslissing voor de slechthorende gemeenschap en voor het hele land, met name voor degenen die graag gebarentaal willen studeren. De raad is van mening dat de Zuid-Afrikaanse gebarentaal net als alle andere elf officiële talen een fundamenteel mensenrecht is dat als gelijke behandeld moet worden.

PanSALB kreeg echter voor zeer lange tijd geen gehoor omtrent deze kwestie. Toch zijn er uiteindelijk meerdere cruciale gesprekken gevoerd met de overheid om gebarentaal dezelfde prioriteit te geven als elke andere formele taal.

Professor Mbulungeni Madiba, voorzitter van PanSALB: "Zoals het is vastgelegd in de grondwet van de Republiek Zuid-Afrika, is PanSALB van mening dat alle talen gelijk zijn en dat gebarentaal de erkenning, respect en de publiciteit krijgt die het verdient."

PanSALB is van mening dat wanneer gebarentaal vanaf schoolniveau wordt onderwezen aan Zuid-Afrikanen, dit ook de uitdagingen van incorrect gebruik van gebarentaal door gebarentolken reguleert en beperkt. Tijdens de herdenking van voormalig president Nelson Mandela in december vorig jaar hebben zij dat namelijk al ervaren. Ook is de raad van mening dat deze positieve wending het land helpt hun unieke meertaligheiderfgoed te koesteren.

Sinds de instelling de opdracht heeft gekregen om het bewustzijn van meertaligheid als een nationale bron actief te bevorderen, zullen beslissingen als deze helpen bij het toezicht op de ontwikkeling en vooruitgang van de taal. Ook zal het in de praktijk voor meer respect en gelijkheid in het recht van talen zorgen.

Zuid-Afrika herdenkt dit jaar twintig jaar vrijheid en de raad gelooft dat alle officiële talen ook moeten genieten van de vrijheid die ze verdienen.

Professor Madiba: "Wij kijken uit naar de samenwerking met het Ministerie van Basiseducatie om ervoor te zorgen dat de bepaling van de Zuid-Afrikaanse gebarentaal een succes wordt en enorm bijdraagt aan de dovengemeenschap, zodat zij in staat zijn op voet van gelijkheid als productieve leden deel te nemen aan de samenleving."

Lees ook: Land en taal uitgelicht Zuid-Afrika