tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Land en taal uitgelicht: Argentinië

  • Geplaatst door TVCN |
  • 8-07-2014

Wat zijn wij verheugd dat we zo kort op de vorige alweer een blog kunnen publiceren in deze serie! Na een spannende wedstrijd en het geweldige optreden van tweede keeper Tim Krul afgelopen zaterdag, is Oranje door naar de halve finale van het WK en speelt ons nationale elftal morgen in São Paulo tegen Argentinië. Tijd om dit land en zijn taal eens nader te bekijken.

Argentinië, met als hoofdstad Buenos Aires, is een land in Zuid-Amerika grenzend aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili en de Atlantische Oceaan in het oosten en het Andesgebergte in het westen. Met een totale oppervlakte van 2.780.400 km² is het daarmee het achtste land ter wereld naar oppervlakte en het grootste van de Spaanstalige landen. Van de 43.024.374 inwoners is het overgrote deel rooms-katholiek (92%), echter minder dan 20 procent is ook echt praktiserend. Verder is 2 procent protestants en 2 procent joods. De resterende 4 procent gelooft iets anders of niets. 97 procent va de Argentijnen is blank, voornamelijk van Spaanse en Italiaanse oorsprong. De rest is mesties (gemengd blank-Indiaans), Indiaans of van andere niet-blanke afkomst.

In 1816 verklaarden de Verenigde Provinciën van de Rio Plata hun onafhankelijkheid van Spanje. Nadat Bolivia, Paraguay en Uruguay hun eigen weg gingen, werd het gebied dat overbleef Argentinië. De bevolking en de cultuur van het land werden zwaar gevormd door immigranten uit heel Europa, met Italianen en Spanjaarden als grootste percentage nieuwkomers tussen 1860 en 1930. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw werd een groot deel van de Argentijnse geschiedenis gedomineerd door periodes van interne politieke conflicten tussen federalisten en Unitariërs en tussen de civiele en militaire facties. Na de Tweede Wereldoorlog werd een tijdperk van Peronistische populisme en directe en indirecte militaire inmenging in de daaropvolgende regeringen gevolgd door een militaire junta die de macht in 1976 nam. Democratie keerde terug in 1983 na een mislukte poging om de Falklandeilanden (Islas Malvinas) met geweld in te nemen. Democratie is blijven bestaan ondanks talrijke uitdagingen, met als meest geduchte de ernstige economische crisis in 2001-2002 die leidde tot gewelddadige protesten en het daaropvolgende aftreden van verschillende presidenten. In januari 2013 nam Argentinië een niet-permanente zetel in in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2013-2014.

Taal
De enige officiële taal in Argentinië is het Spaans, hoewel de immigranten ten dele hun eigen taal behouden hebben. Het Spaans in Argentinië wijkt in grammatica, uitspraak en woordkeus wel iets af van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Het Argentijns-Spaans is ook wat zachter en zangeriger van klank, te danken aan de Italianen die zich in het land hebben gevestigd. Ook worden er een aantal Spaanse dialecten gesproken en veel mensen in vooral de grote steden spreken ook nog Engels. Sinds het einde van de 19e eeuw wordt in Buenos Aires nog het Lunfardo gesproken, een dialect dat veel Italiaanse, Portugese, Franse, Duitse en Afrikaanse woorden bevat. En zoals gezegd spreken grote immigrantengroepen, zoals de Italiaanse, Franse en Duitse, ten dele nog hun eigen taal. Tot slot worden in Argentinië nog enkele inheemse talen gesproken. De belangrijkste zijn Guaraní in het noordoosten en Quechua in het noordwesten. Verder nog op kleinere schaal Mapudungun en Aymara. De nog bestaande indianenstammen worden echter steeds kleiner, waardoor deze inheemse talen met uitsterven worden bedreigd.

WK voetbal
Op de FIFA-wereldranglijst bereikte Argentinië de eerste plaats in 2007 en een dieptepunt (plaats 22) in 1996. Op dit moment staat het land derde op de wereldranglijst. 

Hoewel er al sinds 1867 voetbal wordt gespeeld in Argentinië, werd het eerste nationale elftal pas gevormd in 1901. Aan het eerste WK in 1930 nam Argentinië dan ook deel zonder officieel nationaal elftal. Het land bereikte toen echter wel de finale, maar wist de wedstrijd niet te winnen van buurland en voetbalaartsrivaal Uruguay. Ook in 1990 stond het land in Italië in de finale, maar wist daar niet te winnen van voormalig West-Duitsland. Argentinië wist de wereldtitel wel te behalen in 1978 in eigen land en in 1986 in Mexico. In 1934, 1958, 1962 en 2002 kwam het land niet verder dan de groepsfase. De tweede ronde werd gehaald in 1974, 1982 en 1994 en de kwartfinale in 1966, 1998, 2006 en 2010. In 1970 wist Argentinië zich niet te kwalificeren. Daarnaast kent het land ook nog een lange afwezigheid bij het WK. In 1938 liet Argentinië verstek gaan omdat Frankrijk de organisatie toegewezen kreeg en niet Argentinië. In 1942 en 1946 vond er uiteraard geen WK plaats vanwege de Tweede Wereldoorlog. En door een conflict met buurland Brazilië bleef het land in 1950 ook thuis voor het WK en ook in 1954 nam Argentinië niet deel. En dit jaar hebben zij dus sowieso de halve finale bereikt. Hopelijk spelen zij de volgende wedstrijd op zaterdag 12 juli in Brasilia en niet op zondag 13 juli in Rio de Janeiro, want dat betekent dat Argentinië om de derde plaats speelt en Nederland in de finale staat!

Onze volgende 'land en taal'-scenario's liggen in ieder geval alvast klaar! Dat wordt of Duitsland of Brazilië. Over Brazilië hebben we echter al geschreven , dus mocht dat land in de finale staan tegen Oranje, dan passen wij die blog nog aan met WK voetbalfeiten en schrijven wij uiteraard een blog over eigen land!