tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Een taal leren door een pil in te nemen?

  • Geplaatst door TVCN |
  • 10-07-2014

Zwoegen op studieboeken en urenlang in klaslokalen werkwoorden vervoegen en woordjes opdreunen zou misschien wel eens tot het verleden kunnen behoren als de voorspellingen van een wetenschapper uitkomen. Nicholas Negroponte, oprichter van MIT Media Lab denkt dat het nog maar 30 jaar duurt voordat we talen kunnen ‘innemen’. Hij zei in TED talk dat we in de toekomst pillen kunnen innemen om taal en literaire werken te leren.

Volgens Negroponte zijn mensen meester in het consumeren van informatie via onze ogen, maar deze methode kan inefficiënt zijn in vergelijking met andere alternatieven. Tijdens een TED-congres in Vancouver vertelde de wetenschapper dat hij voorspelt dat wij in staat zijn om informatie in te nemen.

"Je slikt een ​​pil en je kan Engels spreken. Je slikt een pil en kent Shakespeare", aldus Negroponte. "En de manier om dit te doen is via de bloedbaan. Dus zodra het (de informatie in de pil) in je bloedbaan is, gaat het in principe naar je hersenen, waar de verschillende stukjes op de juiste plaatsen terecht komen."

En volgens Negroponte is hij niet de enige wetenschapper die denkt dat een dergelijke manier van leren mogelijk is in de komende 30 jaar. Hij beweert dat wanneer mensen zeggen dat hij het 'helemaal fout' heeft, een voorspelling juist waarheid kan worden. In de jaren '70 werd bijvoorbeeld al een voorspelling gedaan dat een truck met camera's gebruikt kon worden voor het maken van een kaart, een voorspelling die toch echt doet denken aan hoe Google 'Street View' heeft gecreëerd.

Negroponte voorspelde bovendien in zijn eerste TED talk in 1984, dat wij zouden stoppen met het gebruik van de computermuis en in de plaats daarvan onze vingers zouden gaan gebruiken. Hoewel we die muizen ook nog steeds hebben, voorspelde hij in wezen het gebruik van touch screens; de smartphones en tablets die wij dagelijks gebruiken.

Hij vertelde: "We kozen voor vingers omdat iedereen dacht dat dat belachelijk was. Vingers zijn low-res (lage resolutie) en er was bezorgdheid dat de hand juist zou bedekken wat je wilt zien en dat vingers het scherm vies zouden maken."

Ook zei Negroponte al in 1995 dat we boeken en kranten online zouden gaan kopen en ze op schermen lezen, dus zijn laatste voorspelling is misschien niet eens zo vergezocht als het nu klinkt!