tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Bedrijfsleven Verenigd Koninkrijk heeft behoefte aan vreemde talen

  • Geplaatst door TVCN |
  • 24-06-2014

Volgens het Britse onderzoeksbureau CBI faalt het Britse onderwijssysteem in het opleiden van voldoende mensen die vreemde talen spreken, terwijl de vraag naar vreemde talen in het bedrijfsleven groeit. Voor het onderzoek werden 300 Britse bedrijven ondervraagd en bijna twee derde gaf aan dat zij graag personeel met taalvaardigheden in dienst zouden willen hebben. Er is vooral vraag naar Frans, Duits en Spaans, maar ook Arabisch en Mandarijn worden steeds belangrijker.

Het CBI/Pearson Education and Skills Survey stelde dat het belang van talen waarschijnlijk blijft groeien omdat ambitieuze bedrijven zich richten op nieuwe, snelgroeiende markten. Het rapport verwijst eveneens naar een onderzoek van de British Council waarin wordt aangehaald dat er een alarmerend tekort is aan sprekers van bepaalde belangrijke talen.

Van de ondervraagde bedrijven gaf 41 procent aan dat kennis van vreemde talenhgunstig is, terwijl 28 procent van mening is dat taalkennis helpt bij het opbouwen van relaties met overzeese contacten. De meest gewenste talen zijn Frans (50%), Duits (49%) en Spaans (44%), op de voet gevolgd door Mandarijn (31%) en Arabisch (23%). Ook is er vraag naar Pools (19%), Russisch (18%), Kantonees (16%) en Japans (15%).

Het beleid van de Britse overheid is er overigens wel op gericht dat meer kinderen vreemde talen leren. Volgens het CBI heeft onderzoek echter aangetoond dat één op de vijf scholen in Engeland aanhoudend achterblijft in taalonderwijs.

Omdat de Europese Unie de grootste exportmarkt van het Verenigd Koninkrijk is, is het ook niet vreemd dat bedrijven behoefte hebben aan Frans, Duits en Spaans. En door de solide groei in China en Latijns-Amerika, willen ambitieuze bedrijven taalvaardigheid in huis hebben om het pad te effenen naar nieuwe markten. Het is volgens het CBI dan ook zorgelijk dat taalonderwijs op de Britse scholen onder druk staat.

De vraag is of recente overheidsinitiatieven kunnen bijdragen tot stimulering van een opleving in het leren van talen. Jongeren die nadenken over keuzes voor hun toekomst moeten zich meer bewust zijn van de carrièrevoordelen die voortkomen uit het leren van vreemde talen.

Een rapport van de British Council drong er eind vorig jaar al op aan bij scholen om een breder scala aan talen aan te bieden, met dezelfde prioriteit als wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. In dit rapport werden tevens bedrijven opgeroepen te investeren in taalopleidingen voor het personeel, en werd iedereen in het Verenigd Koninkrijk aangemoedigd ten minste één van de tien belangrijke talen te leren.

Het aantal GCSE-studenten dat examen deed in een vreemde taal, zakte van 75 procent in 2002 naar 43 procent in 2010, maar het gaat weer de goede kant op. Door examenveranderingen steeg het percentage vorig jaar weer naar 49 procent, en vanaf september dit jaar is taalonderwijs op de Britse scholen verplicht voor kinderen vanaf zeven jaar in plaats van 11 jaar.