tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Welk woord komt uit uw geboortejaar?

  • Geplaatst door TVCN |
  • 20-02-2014

Taal is altijd in beweging. Door de eeuwen heen verdwijnen woorden en komen er nieuwe bij. Dat betekent ook dat er woorden in hetzelfde jaar als u zijn geboren. Maar welke zijn dat? De Oxford English Dictionary (OED) heeft hiervoor nu een leuke tool!

Met de 'OED birthday word generator' kunt u zien welk Engels woord er ongeveer tegelijk met u ter wereld is gekomen. De tool bevat een database aan woorden met een eerst bekend gebruik vanaf het jaar 1900 tot 2004. U selecteert eerst het desbetreffende decennium en vervolgens uw geboortejaar. Het voorbeeld hieronder laat zien welk woord voor het eerst werd gebruikt in mijn geboortejaar.

Oed 1971

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Best grappig. In 1971 wisten we nog amper wat computers waren, maar het woord reboot is toen al ontstaan.

Al klikkend kwam ik meer verrassende resultaten tegen. Kent u bijvoorbeeld het woord frenemy? Het is een samenvoeging van friend en enemy en staat voor een vijand die zich voordoet als vriend of iemand die echt een vriend is, maar tegelijkertijd ook een rivaal. Frenemy wordt de laatste jaren ook regelmatig in Nederland gebruikt, met name door jongeren. Maar wist u dat dit woord al in 1953 is ontstaan? En wij maar denken dat het moderne turbotaal is.

Nog zo'n woordje wat bij ons heel gewoon is geworden, is celeb. Dit woordje, als afkorting van celebrity, is zelfs al in 1913 ontstaan. En neem nou die door vele jongeren gedragen gebreide mutsjes die niet meer uit het straatbeeld van nu weg te denken zijn. Denken we zo'n mutsje heel hip beanie te noemen, komt het woord al uit 1943. Last but not least een woord wat niet meer weg te denken is, u bent er op dit moment zelfs mee bezig: internet. Dit woord is in 1974 ontstaan alleen toen was het bij lange na nog niet in ons dagelijkse leven verweven. Bovendien stelde het ook nog niet veel voor en werd het enkel gebruikt door defensie in de Verenigde Staten. Pas in 1996 werd het internet bekend bij het grote publiek.

Het wordt nog leuker als u toevallig ook nog abonnee bent of online toegang hebt tot de OED. In dat geval kunt u zelfs uitvinden welke Engelse woorden er op uw geboortedag zijn ontstaan! Zou het niet leuk zijn als Van Dale ook met een dergelijke tool komt?

Klik hier om naar de tool te gaan

Wij vinden het leuk als u in het reactieveld hieronder laat weten welk woord er in uw geboortejaar of zelfs op uw geboortedag is ontstaan!