tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Brit spreekt vloeiend Frans na coma

  • Geplaatst door TVCN |
  • 23-12-2014

De 25-jarige Britse Rory Curtis ontwaakte uit een coma na een ernstig auto-ongeluk en sprak ineens vloeiend Frans. Bovendien dacht hij ook dat hij Hollywoodster Matthew McConaughey was. Het ongeluk gebeurde al in augustus 2012, maar tot op de dag van vandaag spreekt Curtis nog steeds Frans.

Curtis raakte tijdens hevige regenval op een snelweg betrokken bij een zeer ernstig auto-ongeluk met een vrachtwagen en liep daarbij zware verwondingen op. In het ziekenhuis constateerden de artsen dat hij een multifocale intracraniële hersenbloeding had gehad, waardoor er bloedvaten waren gebarsten en bloed in zijn hersenen was gelekt. De semiprofessionele voetballer werd zes dagen in een kunstmatige coma gehouden terwijl de artsen vochten voor zijn leven.

Toen Curtis weer was bijgekomen, sprak hij ineens in vloeiend Frans tegen het verplegend personeel, terwijl hij maar heel kort Franse les op school had gehad en het nooit vloeiend heeft gesproken. “Ik was nooit goed in Frans op school, dus ik weet niet hoe mijn hersenen erin geslaagd zijn het te doen. Ik doe het gewoon”, aldus Curtis.

Het was nog vreemder dat Curtis ervan overtuigd was dat hij Hollywoodster Matthew McConaughey was. Toen hij echter naar het toilet ging en in de spiegel keek, was hij geschokt omdat hij helemaal niet op de acteur leek, maar ook niet wist naar wie hij dan wel keek. Toch bleef hij denken dat hij wel degelijk de acteur was en hij kon dan ook niet wachten om uit het ziekenhuis ontslagen te worden en weer films op te gaan nemen.

Curtis zijn hersenbeschadiging bleek zeer complex te zijn en uiteindelijk werd hij behandeld met een experimenteel medicijn. Hij was toen slechts de tweede persoon in Groot-Brittannië die deze behandeling kreeg. In november 2012 werd hij uit het ziekenhuis ontslagen maar hij moest nog maanden revalideren omdat zijn heup ook verbrijzeld was door het ongeluk. Op het moment dat Curtis het ziekenhuis verliet, wist hij inmiddels dat hij niet Matthew McConaughey was, maar tot op de dag van vandaag spreekt hij nog steeds vloeiend Frans.