tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Weg met ‘oudjes’

  • Geplaatst door TVCN |
  • 16-12-2014

Onlangs vroeg het Instituut voor Nederlandse Lexicologie aan het publiek welk woord echt dient te verdwijnen uit de Nederlandse taal. Daarvoor kwamen woorden als ‘oudjes’, ‘participatiesamenleving’ en ‘yolo’ in aanmerking. Nederlanders en Vlamingen waren het erover eens dat ‘oudjes’ echt niet kan.

Elk jaar houdt de Van Dale het ‘Woord van het Jaar’ verkiezing. Vandaag is bekend geworden dat ‘Dagobertducktaks’ het woord van het jaar is geworden. Echter daar tegenover vroeg het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) aan het publiek welk woord in 2015 echt dient te verdwijnen uit de Nederlandse taal. Kanshebbers waren de woorden ‘oudjes’, participatiesamenleving’, ‘yolo’, ‘dagdagelijks’, ‘selfie’, ‘zeg maar’, ‘(oh) my god’, ‘stadsverwarming’, ‘duurzaam’ en ‘leuk’.

Eind november riep het INL Nederlanders en Vlamingen op om woorden te nomineren die we nooit meer willen horen in 2015. Gisteren, 15 december jl., is bekend geworden dat zowel Nederlanders als Vlamingen hebben gestemd op het woord ‘oudjes’. Het woord is denigrerend en mag daarom verdwijnen. Dat vinden de deelnemers aan de verkiezing ‘Weg met dat woord!’ van het INL. Van de tien meest ingezonden woorden kreeg oudjes 18 procent van de stemmen op de voet gevolgd door participatiesamenleving (17%) en yolo (17%).

“Niemand gebruikt het woord oudjes tegen een oudere patiënt, alleen bij het praten over een oudere”, zegt hoogleraar Ouderengeneeskunde Andrea Maier. De ‘oudjes’ maken deel uit van een bevolkingsgroep die op basis van de leeftijd al afgeschreven is en niet serieus genomen wordt. Het getuigt van weinig respect en daarom kunnen we voortaan beter spreken van ouderen of senioren, aldus de inzenders.

‘Yolo’ en ‘participatiesamenleving’ werden vorig jaar ook al genomineerd en eindigen nu opnieuw hoog in de top 3. Politieke termen en jongerenwoorden blijven een bron van ergernis voor veel deelnemers. Net als overbodige woorden en onnodig hip doen: bijvoorbeeld ‘kids’ zeggen in plaats van ‘kinderen’. Dat woord kreeg vorig jaar de meeste stemmen in de verkiezing.