tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Voordelen van tweetaligheid in twijfel getrokken

  • Geplaatst door TVCN |
  • 11-12-2014

We hebben regelmatig blogs gepubliceerd over onderzoeken naar tweetaligheid en de positieve effecten daarvan. Zo zou het leiden tot een beter werkgeheugen, vertraagt het dementie en worden cognitieve taken beter uitgevoerd. Deze onderzoeken hebben zoveel aandacht gekregen, dat iedereen overtuigd is van de voordelen. Dit wordt nu echter in twijfel getrokken.

Op hpdtijd.nl valt te lezen dat onderzoekster Angela de Bruin van de University of Edinburgh de voordelen van tweetaligheid betwijfelt. Het viel haar op dat er ook onderzoeken zijn die dit voordeel niet bevestigen, doorgaans wat ze opving uit informele gesprekken, maar dat deze onderzoeksresultaten vaak niet worden gepubliceerd.

Daarom besloot de onderzoekster uit te zoeken of er werkelijk sprake is van publicatiebias, de vertekening die ontstaat als bij wetenschappelijk onderzoek de positieve resultaten wel, maar negatieve of onduidelijke resultaten niet gepubliceerd worden. Ook wel het dossierkast- of bureaulade-effect genoemd.

De Bruin vergeleek alle samenvattingen van publicaties, abstracts, die tussen 1999 en 2012 op conferenties werden voorgesteld, met de studies die daar uiteindelijk over werden gepubliceerd in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift op of voor februari 2014.

Uit de resultaten bleek dat er in 104 abstracts slechts in 38 procent sprake was van de voordelen van tweetaligheid en in 16 procent van mogelijke positieve resultaten. In 32 procent was er sprake van eerder negatieve resultaten en in 16 procent van volledig negatieve resultaten. Slechts de helft van alle abstracts haalden publicatie in het internationale wetenschappelijke tijdschrift. Daarbij viel het op dat 63 procent van de gepubliceerde onderzoeken de voordelen van tweetaligheid geheel of gedeeltelijk bevestigden en dat slechts 36 procent de voordelen overwegend of volledig in twijfel trok.

Volgens de Bruin kan deze publicatiebias verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat onderzoekers er zelf voor kiezen enkel positieve resultaten te publiceren, maar het kan ook zijn dat redacteuren van wetenschappelijke tijdschriften eerder geneigd zijn positieve resultaten te accepteren voor publicatie.

Hoe dan ook betekent dit dat het algemeen aanvaarde idee dat tweetaligheid veel voordelen biedt, niet met alle resultaten daaromtrent rekening houdt, en dat het misschien niet helemaal klopt. De Bruin pleit er dan ook voor dat alle onderzoekers altijd al hun resultaten publiceren, ongeacht wat de uitkomst is.

Lees ook de blogs:
Wordt Nederland langzaam aan tweetalig
Tweetaligheid vertraagt dementie
Tweetaligheid biedt steeds meer voordelen