tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Honden begrijpen echt wat mensen zeggen

  • Geplaatst door TVCN |
  • 27-11-2014

Honden zijn al jaren de beste vrienden van de mens, een bron van kameraadschap en trouw sinds het stenen tijdperk. Nu denken wetenschappers dat ze de wortel van de relatie tussen mens en hond hebben ontdekt: een hond schijnt echt te begrijpen wat zijn baasje zegt. Honden schijnen taal op dezelfde manier te verwerken als mensen.

Honden leren gesproken woorden te herkennen, dit zijn eigenlijk de groepen van klinkers en medeklinkers die deel uitmaken van gesproken commando’s. Maar testen suggereren dat ze ook de meer subtiele aspecten van menselijke communicatie herkennen, zoals de emotionele toon, intonatie en volumeveranderingen die de betekenis van taal beïnvloeden. Wetenschappers van de Universiteit van Sussex denken dat dit komt omdat honden taal op dezelfde manier verwerken als wij.

Ze testten de manier waarop verschillende aspecten van taal door verschillende delen van de hersenen worden opgenomen. Mensen hebben een ‘hemisferische bias’ als het gaat om communicatie, met verschillende aspecten van taal ten gunste van de linker of rechter hersenhelft. Uit testen blijkt dat het bij honden net zo gaat.

Een groep van 25 honden werd tussen twee luidsprekers geplaatst en kreeg opgenomen commando’s te horen als “kom op”. Hiermee werd getest op de zogenoemde kruisbedrading in de hersenen. Als een hond het linkeroor naar de stem draaide, betekende dit dat de rechterkant van de hersenen het geluid verwerkte. Omgekeerd, het rechteroor vooruit draaiend, betekende dat het geluid werd verwerkt in de linker hersenhelft.

Wanneer de commando’s in een vlakke, emotieloze toon werden uitgesproken, keerden de honden naar rechts, wat suggereert dat de dieren zich concentreren op de woorden en niet de intonatie. Maar wanneer de commando’s met overdreven intonatie of emotie werden uitgesproken, draaiden de dieren naar links.

De resultaten suggereren dat honden, net als wij, de verschillende aspecten van de menselijke spraak in verschillende delen van de hersenen verwerken. En dat is mogelijk de reden waarom honden eenvoudig kunnen worden getraind om de mens te volgen en gehoorzamen.