tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Leugens zijn herkenbaar door naar taalgebruik te luisteren

  • Geplaatst door TVCN |
  • 11-11-2014

Elke dag horen wij tussen de tien en tweehonderd leugens. Dit kan variëren van een klein leugentje over hoe het met iemand gaat tot flinke leugens over bijvoorbeeld financiën. Communicatie-expert Noah Zandan beweert een methode te hebben gevonden om leugenaars te ontmaskeren.

Zo lang als de mensheid al kan spreken, is er al naar verschillende methodes gezocht om er achter te komen of iemand liegt. Deze methodes bleken echter niet altijd even betrouwbaar. Door de methode van Noah Zandan zouden wij echter wel in staat moeten zijn een leugen te herkennen.

Zandan, oprichter van Quantified Communications, legt in een Ted-Ed (onderdeel van TEDx) video uit hoe wij liegen kunnen herkennen door naar aanwijzingen in taalgebruik te luisteren. Hij gebruikt uitspraken van bekende mensen om op vier eenvoudige manieren te laten zien hoe wij mensen op leugens kunnen betrappen. Daarbij moet met name gelet worden op de taal die onbewust wordt gebruikt tijdens het vertellen van onwaarheden.

Liegen doen we vaak om onszelf beter voor te doen. Meestal omdat we onze fantasieën willen linken aan een persoon die we graag zouden willen zijn, in plaats van de persoon die we werkelijk zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wij ingebeelde ervaringen anders verwoorden dan onze werkelijke ervaringen. Het bedenken van onwaarheden vergt meer inspanning, wat resulteert in ander taalgebruik.

Volgens Zandan is iemand die een leugen vertelt in de eerste plaats te herkennen omdat hij meer over andere praat en minder over zichzelf. Ook wordt er tijdens het vertellen van onwaarheden dikwijls gesproken in de derde persoon en in negatieve termen. Men doet dit om zichzelf distantiëren van de leugen, omdat men zich onbewust schuldig voelt.

Een andere manier om een leugen te herkennen, is hoe men het verhaal uitlegt. Meestal is dit in eenvoudige bewoordingen omdat het verzinnen van een complex verhaal lastig is voor ons brein. Het verhaal en de feiten klinken vaak onrealistisch eenvoudig. De zinnen waarin de onwaarheid wordt uitgelegd zijn in tegenstelling tot het verhaal juist weer complexer en langer. Dit omdat er niet-relevante details en feiten worden ingezet om het verhaal te ondersteunen.

Zandan haalt in de video voorbeelden aan van beroemde personen die op een leugen zijn betrapt. Zo verwijst hij naar voormalig VS president Bill Clinton’s “I did not have sexual relations with that woman”, maar ook naar wielrenner Lance Armstrong die het gebruik van doping ontkende en later toegaf dat hij wel degelijk doping had gebruikt.

Noah Zandan’s volledige theorie kunt u bekijken in onderstaande video.