tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Tablet case zet gebarentaal om in tekst en spraak

  • Geplaatst door TVCN |
  • 23-10-2014

Veel horende mensen beseffen niet dat solliciteren voor doven en slechthorenden veel lastiger is dan voor horenden. Een start-up uit Californië, VS, heeft een oplossing gevonden op de ‘taalbarrière’ tussen horende en niet of slechthorende mensen.

Mensen met een gehoorbeperking krijgen aanzienlijk minder uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken, ondanks hun goede opleiding of werkervaring. Het zou niet zo mogen zijn, maar helaas zijn veel werkgevers bang om het risico te nemen een dove of slechthorende werknemer in dienst te nemen.

Iemand die een gehoorbeperking heeft, is in feite niet verplicht om vooraf te vertellen dat hij doof is, tot het sollicitatiegesprek zelf. Ook mag de persoon met de gehoorbeperking een gebarentolk meenemen, maar het is uiteraard niet mogelijk om altijd een gebarentolk in te schakelen. Ryan Hait Campbell uit Californië, zelf doof sinds zijn geboorte, heeft een tablet case ontworpen om communicatie tussen doven en slechthorenden en horende mensen mogelijk te maken. Campbell bedacht deze case om het solliciteren te vergemakkelijken, maar het moge duidelijk zijn dat deze tool uiteraard ook zeer geschikt is voor dagelijks gebruik.

In de Verenigde Staten is ongeveer de helft van de mensen met een gehoorbeperking werkloos. Ook Campbell had enorm veel moeite om aan een baan te komen omdat solliciteren alleen al moeizaam gaat. Daarom bedacht hij de UNI, een tablet case die dienst doet als virtuele gebarentolk. De case herkent gebarentaal en zet dit door middel van spraakherkenningstechnologie om in gesproken tekst, maar converteert ook spraak naar geschreven tekst. Zo hebben beide partijen nut van de UNI.

Op dit moment bevat de techniek achter de UNI ongeveer 300 gebaren (ASL), maar men kan ook zelf gebaren invoeren. Dus voor een Nederlandse gebruiker is het mogelijk om Nederlandse gebarentaal in te voeren. Alle gebaren, inclusief vertaling, die worden ingevoerd, worden direct geüpload naar MotionSavvy (het bedrijf achter de UNI) waarna de gebaren worden gedistribueerd via het eigen netwerk waaraan de UNI’s gekoppeld zijn.

De techniek achter de UNI staat op dit moment nog in de kinderschoenen, zo is de conversie naar gesproken taal bijvoorbeeld nog niet betrouwbaar genoeg. De tablet case is dan ook nog niet verkrijgbaar, maar het bedrijf doet er alles aan om de techniek verder te ontwikkelen. Het project kan worden gesteund via het fundraisersplatform IndieGoGo. Voor een gereduceerd tarief van 499 US dollar krijgen 200 betatesters een exemplaar en werken zo mee aan de verdere ontwikkeling van de UNI en het opbouwen van de gebarendatabase.

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen mensen met een gehoorbeperking. En volgens de laatste cijfers van het Periodiek Onderzoek Leefsituatie (CBS) is 6,3 procent van de mensen met een gehoorbeperking die deelnemen op de arbeidsmarkt werkloos.

Wij kunnen alleen maar toejuichen dat een dergelijk communicatiemiddel voor mensen met een gehoorbeperking op de markt gaat komen en hopen dat ook Nederlanders zich aanmelden als betatester. Zo wordt ook de Nederlandse Gebarentaal opgenomen in de database voordat de UNI officieel op de markt komt.

Wist u dat wij u ook kunnen voorzien van tolken Nederlandse Gebarentaal? Neem gerust contact met ons op via 088 - 255 52 22 of sales@tvcn.nl, of vraag vrijblijvend een offerte aan.