tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Chimpansees kunnen gebaren om een doel te bereiken

  • Geplaatst door TVCN |
  • 21-01-2014

Onderzoekers aan de Georgia State University Language Research Center hebben onderzoek gedaan naar hoe twee taalgetrainde chimpansees communiceerden met een mens om zo voedsel te vinden. Het resultaat van dit onderzoek is het meest overtuigende bewijs tot nu toe dat primaten gebaren kunnen gebruiken om acties te coördineren wanneer zij een specifiek doel willen bereiken.

Het onderzoeksteam bedacht een taak waarvoor coördinatie tussen de chimpansees en de mens noodzakelijk was om voedsel te vinden dat was verstopt in een grote buitenruimte. De menselijke onderzoeker wist niet waar het eten verborgen was en de chimpansees gebruikten gebaren, zoals wijzen, om de onderzoeker naar het voedsel te leiden.

Volgens Dr. Charles Menzel, senior wetenschappelijk onderzoeker bij het Language Research Center, heeft de opzet van dit onderzoek nieuwe manieren gecreëerd om primaten te bestuderen.

Menzel: "Het staat de chimpansees toe informatie te communiceren op de wijze van hun keuze, maar het verplicht hen ook te initiëren en te volharden in de communicatie. De chimpansees gebruikten gebaren om hulp te krijgen van een onwetende persoon, en om die persoon te leiden naar objecten die tien meter of verder verborgen zijn. De bevindingen illustreren de hoge intenties van chimpansees, waaronder het gebruik van gerichte gebaren. Dit onderzoek draagt bij aan ons begrip over hoe goed chimpansees zich iets kunnen herinneren en kunnen communiceren over hun omgeving."

Het onderzoeksrapport, 'Chimpanzees Modify Intentional Gestures to Co-ordinate a Search for Hidden Food', is gepubliceerd in Nature Communications. Wetenschappers van de Universiteit van Chester en Universiteit van Stirling werkten ook mee aan het onderzoek.

Dr. Anna Roberts van de Universiteit van Chester zegt dat de bevindingen belangrijk zijn: "Het gebruik van gebaren om gezamenlijke activiteiten, zoals het vinden van voedsel, te coördineren kan een belangrijke bouwsteen in de evolutie van taal zijn geweest."

Dr. Sarah-Jane Vick van de Universiteit van Stirling voegt toe: "Eerdere bevindingen bij zowel wilde chimpansees als die in gevangenschap hebben flexibiliteit in hun gebarenproductie aangetoond, maar de meer complexe coördinerende taak in dit onderzoek demonstreert de aanzienlijk cognitieve vaardigheden die de communicatie van chimpansees ondersteunen."

Volgens een andere onderzoeker, Dr. Sam Roberts van de Universiteit van Chester, is dit flexibele gebruik van het wijzen, rekening houdend met zowel de locatie van het eten en de acties van de mens, niet eerder waargenomen bij chimpansees.

Wie weet hoe gebarentaal tussen mens en chimpansee zich nog verder gaat ontwikkelen!