tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Symposium over de toegankelijkheid van zorg voor anderstaligen

  • Geplaatst door TVCN |
  • 8-08-2013

Recent verscheen van psychotherapeut Hanneke Bot het boek ‘Taalbarrières in de zorg: over tolkenbeleid en tolken met beleid’. Eerder deed zij onderzoek naar de gespreksvoering met een tolk in de geestelijke gezondheidszorg en promoveerde hierop. Op 11 oktober 2013 organiseert KTV Kennisnet voor Taal en Vakopleidingen een symposium rondom dit boek onder de titel ‘Slegs vir Nederlandssprekenden?’

'Het begint met taal' stelt de Rijksoverheid op haar website onder het thema 'immigratie, integratie en inburgering'. Om 'mee te doen' aan de maatschappij is het spreken van de Nederlandse taal belangrijk. 'Het begint met taal' is ook in de zorg een waar woord. Bij de zorg aan migranten en asielzoekers is een taalbarrière vaak het belangrijkste struikelblok.

De overheid doet in de zorg geen handreiking meer naar mensen die het Nederlands niet machtig zijn door de vergoeding voor tolkdiensten stop te zetten. Maar wil dat ook zeggen dat de zorg de deur moet sluiten voor patiënten die onvoldoende Nederlands spreken?

Centraal staat tijdens het symposium de vraag: 'Moet de zorg de hand wel reiken naar mensen die geen Nederlands spreken?' Deze kritische vraag wordt van verschillende zijden belicht en uitgediept.

Het symposium wordt voorgezeten door Hanneke Bot. Zij behandelt asielzoekers en vluchtelingen met ernstige psychiatrische problemen. Sprekers zijn onder andere psycholoog en filosoof Prof. C. Hamelink en Mohammed Benzakour, schrijver, publicist en journalist voor o.a. NRC Handelsblad.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 11 oktober a.s. in de Mariënhof te Amersfoort. Ontvangst is om 13.30u. Het programma begint om 14.00u en sluit om 18.25u met een borrel. Kosten voor deelname bedragen € 215 (incl. BTW), inclusief het boek van Hanneke Bot.

Klik hier voor meer informatie over dit symposium en om in te schrijven.