tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Radboud Universiteit lanceert website in gebarentaal

  • Geplaatst door TVCN |
  • 7-03-2013

Een website over gebarentaal in gebarentaal voor doven en slechthorenden was er nog niet in Nederland, maar daar is nu verandering in gekomen. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft vorige week een website gelanceerd waar inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar gebarentaal met behulp van filmpjes gepresenteerd worden in gebarentaal.

Taalwetenschappers van de Radboud Universiteit doen al ruim tien jaar onderzoek naar de Nederlandse Gebarentaal (NGT). In 2008 lanceerde de universiteit al het Corpus NGT, een verzameling video-opnames van verhalen en gesprekken tussen doven. Maar die teksten waren meer bedoeld voor studenten en taalwetenschappers en niet altijd even begrijpelijk of interessant voor doven volgens gebarentaaldeskundige Onno Crasborn. De nieuwe website gebareninzicht.nl heeft daar verandering in gebracht.

In Nederland is NGT voor ca. 5.000 doven de eerste taal en voor ca. 15.000 horenden de tweede taal. Gebareninzicht.nl is bedoeld als digitale bibliotheek voor hen en voor iedereen die NGT leert als eerste óf tweede taal. De website laat aan de hand van filmpjes en tekst zien wat er allemaal mogelijk is in de Nederlandse Gebarentaal, bijvoorbeeld hoe je nuances kunt aanbrengen in wat je zegt door de linkerhand en de rechterhand af te wisselen. De Radboud Universiteit heeft veel onderzoek gedaan naar het betekenisverschil tussen de ene en de andere hand en daaruit is gebleken dat dit verschil belangrijker is dan werd gedacht. Het afwisselen van de handen is vergelijkbaar met intonatie als gesproken taal.

De website bestaat uit vier hoofdonderdelen: onderzoeksresultaten die worden samengevat, onderzoekers die zichzelf voorstellen, een korte uitleg van taalkundige termen en 'overig' met diverse informatie over de website en andere items zoals columns. De website wordt in de toekomst steeds uitgebreid met nieuwe kennis en nieuwe onderzoekers. Overigens wordt er op de nieuwe website niet alleen simpele taal gebruikt. Vaktermen uit de taalwetenschap (glossen, lexicon, arbitraire of iconische gebaren) worden niet geschuwd, maar wel uitgelegd.

Gebareninzicht.nl is tot stand gekomen met de hulp van een zogenaamde Alfa MeerWaardesubsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Doel van zo'n subsidie is om onderzoeksresultaten ook buiten de wetenschap bruikbaar en toepasbaar te maken, en om de betrokkenheid van derden bij onderzoek te vergroten.

Wist u dat wij ook gebarentolken NGT in ons bestand hebben? Indien u behoefte hebt aan een gebarentolk, neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer weten over de Nederlandse Gebarentaal? Lees dan ook onze blogs 'Gebarentaal is ook een taal' deel 1 en deel 2.