tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Duitsland populair bij Nederlandse bedrijven en andersom

  • Geplaatst door TVCN |
  • 7-03-2013

Duitsland is populair bij Nederlandse ondernemers. Een aanzienlijk aantal bedrijven hebben een dochteronderneming gevestigd bij onze oosterburen. Nederland is echter ook in trek bij Duitse bedrijven zo blijkt uit een onderzoek. In beide landen oefenen vooral de grote steden een grote aantrekkingskracht uit voor het vestigen van een dochteronderneming.

Uit een onderzoek van de Nederlands-Duitse Handelskamer (NDHK) blijkt dat 5.350 Nederlandse bedrijven een dochteronderneming in Duitsland hebben gevestigd. Van deze bedrijven zijn de meeste actief in de dienstverlening (1.218), gevolgd door handelsbemiddeling en groothandel (977), vastgoed (448), detailhandel (241) en de bouwsector (232).

Andersom is ook het geval. Duitse bedrijven investeren nog steeds graag in Nederland. Een kleine 2.200 ondernemingen hebben zich in Nederland gevestigd waarvan ten minste 51 procent in Duitse handen is. De meeste Duitse bedrijven in ons land zijn actief in de dienstverlening (315), op de voet gevolgd door handelsbemiddeling en groothandel (309). Andere belangrijke branches zijn de machinebouw (214), transport & logistiek (161) en de chemische industrie (120).

In beide landen blijken de metropolen een grote aantrekkingskracht uit te oefenen. Een goede infrastructuur en de aanwezigheid van een lokaal netwerk zijn hierbij van belang. Nederlandse bedrijven vestigen zich het liefst in grote steden als Düsseldorf (337), Frankfurt am Main (330), Berlijn (258), Hamburg (210) en München (152). Voor Duitse bedrijven in Nederland is vooral de Randstad in trek. Alleen al in de provincie Zuid-Holland zijn de meeste Duitse dochterondernemingen gevestigd (454). Flevoland is met slechts negen Duitse bedrijven het minst populair. Op stedelijk niveau zijn Amsterdam met 176 vestigingen en havenstad Rotterdam met 143 de populairste vestigingsplaatsen voor Duitse investeerders. Op enige afstand volgen 's-Hertogenbosch (55), Eindhoven (50), Utrecht (49) en Breda (45). Maar ook Arnhem (41), Venlo (37), Amersfoort (32) en Schiphol (30) maken deel uit van de landelijke top tien.

Volgens DNHK-directeur Axel Gerberding is dit nieuwe onderzoek een concretisering van een eerste analyse uit het jaar 2011. Ten opzichte daarvan zijn de aantallen naar beneden bijgesteld, aangezien de Handelskamer de eigendomsverhoudingen nader heeft geanalyseerd en doublures verwijderd heeft. Het lagere totaalcijfer is echter geen indicatie voor een afname in belangstelling. Volgens Gerbering blijft Nederland populair onder Duitse investeerders, onder andere omdat het een belangrijke logistieke hubfunctie vervult voor het Duitse achterland.

Hebt u plannen om een dochteronderneming in Duitsland te vestigen of doet u zaken met Duitse bedrijven? Dan is het raadzaam dat u uw bedrijfsdocumenten en -uitingen, zoals contracten, algemene voorwaarden, leveringsvoorwaarden, marketingboodschappen, brochures, website etc., laat vertalen. Hierbij zijn wij u graag van dienst! Niet alleen met gekwalificeerde vertalers Duits, maar ook met tolken Duits, bijvoorbeeld wanneer u een tolk nodig hebt bij een persoonlijke presentatie van uw product(en) of dienst(en) aan een Duitse prospect of klant. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 088 - 255 52 78. Ook kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.