tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Het woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands

  • Geplaatst door TVCN |
  • 27-03-2013

Wat Algemeen Beschaaf Nederlands (ABN) is weten we wel, maar hoe goed zijn wij eigenlijk op de hoogte van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands? Woordenboekmakers Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar hebben zich verdiept in de niet-zo-beschaafde kant van onze taal en duizenden woorden die je niet in ieder gezelschap kunt gebruiken of die stiekem de nieuwsgierigheid prikkelen, gebundeld tot het woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands.

Volgens de uitgever Unieboek | Het Spectrum is het Prisma woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands het smeuïgste woordenboek van het Nederlands taalgebied. Van aarsgewei tot zweefteef; het woordenboek is gevuld met woorden uit de hedendaagse spreektaal van de straat tot in de kroeg of het bordeel. Obsceen, vulgair, ordinair, plat, gênant, taboe, slang of Bargoens… het komt allemaal aan bod. Het voorwoord werd geschreven door literair auteur Ronald Giphart.

Op ambachtelijke en gestructureerde wijze brengen Aalbrecht en Wagenaar een realistisch deel van onze woordenschat in dit woordenboek in beeld. Van ruim 7.000 'onbeschaafde' woorden en uitdrukkingen over taboeonderwerpen als seks, ziekte, drank, misdaad en dood geven zij in neutrale bewoordingen informatie over de betekenis en herkomst. Ter illustratie zijn bovendien vele vermakelijke en gewaagde citaten opgenomen van bekende auteurs als Wolkers, Reve, Carmiggelt, Van Kooten, Grunberg en Campert, waarin de woorden en uitdrukkingen tot leven komen.

Het woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands bestaat uit een alfabetisch A tot Z-deel en een groot aantal tot de verbeelding sprekende 'thematische verzamelingen' van betekenisverwante woorden. Zo valt er bijvoorbeeld te leren dat er in het Nederlands ruim honderd platte woorden en uitdrukkingen voor masturberen bestaan, nog overtroffen door de meer dan 250 bewoordingen voor de oudste beweging ter wereld en de talloze scheldwoorden en verwensingen. Ook vermakelijk zijn de leeskaderteksten: columns waarin de auteurs op een beeldende manier verbanden leggen tussen betekenisverwante onbeschaafde woorden.

Het Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands is een herziening en sterk uitgebreide versie van het eerder verschenen Woordenboek van Platte Taal. In deze versie waren echter geen 'onbeschaafde' woorden uit het Vlaams opgenomen, wat in de nieuwe versie wel het geval is. Een voorbeeld hiervan is het woord 'poepen', bekend in zowel het Nederlands als in het Vlaams echter met verschillende betekenissen. In het Nederlands is de betekenis wel duidelijk, maar in het Vlaams is dit een plat woord voor - netjes gezegd - geslachtsgemeenschap.

De taalkundigen Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar hebben beiden hun sporen verdiend in de lexicografie. Zij werkten mee aan verschillende bekende en veelgebruikte woordenboeken − van historisch tot hedendaags en van wetenschappelijke standaardwerken tot leerderswoordenboeken. In dit Prisma Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands combineren zij hun plezier in het beschrijven van de Nederlandse woordenschat met het genoegen om zich te verdiepen in het onbetamelijke deel daarvan.

Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
ISBN10: 9000311853
ISBN13: 9789000311859