tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Dag van de Duitse taal 2013 in het teken van muziek

  • Geplaatst door TVCN |
  • 22-03-2013

Op donderdag 18 april vindt de tweede editie van de landelijke ‘Dag van de Duitse taal’ plaats, die dit jaar onder de naam ‘Jouw hit? Mach mit!’ in het teken van muziek staat. De Actiegroep Duits riep leerlingen dan ook op om letterlijk hun stem te laten horen. Middelbare scholieren konden tot 3 maart jl. hun favoriet uit vijf Duitse popnummers kiezen. Met een eigen interpretatie van de winnende hit kunnen zij vervolgens op de Dag van de Duitse taal een prijs winnen.

De vijf songs waaruit gekozen kon worden zijn: 'Ausflug ins Blaue' van Chima, 'Einmal um die Welt' van de Duitse rapper Cro, 'Morgens immer müde' van Laing, 'Lila Wolken' van Materia en 'Augenbling' van Seeed, de band van de Duitse ster Peter Fox. Ruim 800 Nederlandse scholieren brachten een stem uit op hun favoriete actuele Duitse hit. Met 343 stemmen is rapper Cro met 'Einmal um die Welt' de grote winnaar van de stemming geworden.

Met dit nummer gaan scholieren creatief aan de slag door er hun eigen interpretatie van te maken. Dit kan bijvoorbeeld een videoclip, gedicht, choreografie of flashmob zijn, maar ook een uitvoering van het nummer door de schoolband of het schoolkoor. Op 18 april rond 12 uur voeren zij vervolgens op school hun versie van het nummer op en maken hier een filmpje van, die zij kunnen uploaden naar de Facebook-pagina van 'Mach mit!' Het filmpje dat op 22 april de meeste likes heeft, wint een mooie prijs voor de hele klas.

Actiegroep Duits
De Actiegroep Duits, bestaande uit het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Nederland en de Duitse Ambassade, maakt zich sterk voor de Duitse taal in Nederland. Zo hebben zij de taalcampagne 'Mach mit!' een jaar geleden in het leven geroepen om scholieren te enthousiasmeren voor de Duitse taal. Vorig jaar namen tijdens de eerste Dag van de Duitse taal meer dan 100 scholen met eigen acties deel.

Het belang van Duits
Duits is met ongeveer 105 miljoen moedertaalsprekers de meest gesproken taal binnen de Europese Unie en na het Russisch zelfs de meest gesproken taal in Europa. Ook in Nederland wordt het Duits door velen als tweede of derde taal gesproken. In 2012 bedroeg het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland meer dan 157 miljard euro. Nederland exporteerde voor bijna 86 miljard euro naar Duitsland, en staat daarmee op de vierde plek van de belangrijkste export-handelspartners van Duitsland. Er worden zelfs meer Nederlandse goederen naar de deelstaat Beieren geëxporteerd dan naar heel China. Het belang van de Duitse taal voor de Nederlandse economie is dan ook wel duidelijk. Toch neemt de belangstelling voor het vak Duits af in het onderwijs. Het aantal scholieren en studenten Duits is dramatisch laag en ook het gebruik van Duits in andere opleidingen en studies is sterk afgenomen.