tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Taal is van invloed op onze financiën en gezondheid

  • Geplaatst door TVCN |
  • 14-03-2013

Kan de taal die wij spreken invloed hebben op onze financiële besluitvorming en gezondheid? Het is nogal een controversiële theorie, maar het schijnt mogelijk te zijn als we de resultaten van een onderzoek mogen geloven.

Volgens een recent onderzoek van professor Keith Chen, een gedragseconoom van de Yale University in de Verenigde Staten, speelt de taal die u spreekt een belangrijke rol in uw spaargedrag en gezondheid. Dit lijkt misschien absurd, maar professor Chen zegt dat zijn onderzoek bewijst dat de grammatica van de taal die wij spreken zowel onze financiën als onze gezondheid beïnvloedt. Iemand die Engels of Frans spreekt, zou minder sparen voor zijn oude dag, meer roken en minder bewegen dan iemand die bijvoorbeeld Mandarijn of Duits spreekt.

Het onderzoek is gebaseerd op hoe de toekomstige tijd in talen wordt gebruikt. Talen zoals Engels, Frans, Italiaans en Tamil zijn wat Chen noemt 'sterke toekomstige tijd referentietalen', talen die een andere tijd gebruiken om de toekomst aan te duiden. 'Zwakke toekomstige tijd referentietalen', zoals Duits en Mandarijn, maken niet zo veel verschil tussen het heden en de toekomst.

Wanneer iemand bijvoorbeeld in het Engels uitlegt waarom hij later op de dag niet naar een vergadering kan komen omdat hij naar een seminar gaat, kan hij niet "I go to a seminar" zeggen. De Engelse grammatica verplicht hem "I will go / am going / have to go to a seminar" te zeggen. En wanneer het morgen gaat regenen zegt men in het Engels "it will rain tomorrow", terwijl in het Duits simpelweg "morgen regent es" wordt gezegd.

Hoe groter het taalkundige onderscheid tussen heden en toekomst, hoe minder kans iemand heeft om vooruit te kunnen plannen, wat weer van invloed is op een latere financiële situatie. Sprekers van talen die gebruik maken van de tegenwoordige tijd als het gaat om de toekomst zullen volgens Chen mogelijk meer geld sparen dan mensen die een taal spreken waarbij het gebruik van een toekomstige tijd vereist is. Sprekers van zwakke toekomstige tijd-talen hebben tegen de tijd dat zij met pensioen gaan vermoedelijk 39 procent meer gespaard dan sprekers van sterke toekomstige tijd-talen, en 31 procent spaart mogelijk meer in een jaar tijd.

Maar hoe onderbouwt de professor deze beweringen? Geld sparen gaat volgens Chen fundamenteel om het begrip dat uw toekomstige zelf - de persoon voor wie u spaart - in zekere zin gelijk is aan uw huidige zelf. En wanneer een taal in de grammatica de toekomst van het heden scheidt, dan distantieert u elke keer dat u spreekt de toekomst een beetje van de tegenwoordige tijd. Hierdoor zou het effectief moelijker zijn om te sparen.

En dan de gezondheid. Sprekers van sterke toekomstige tijd-talen neigen ook naar een slechtere gezondheid. Zij krijgen minder beweging, doen aan onveilige seks en roken meer dan de andere groep. Volgens de professor kiezen zij voor 'huidig plezier in ruil voor toekomstige pijn'. Hij realiseert zich dat deze aanname vergezocht klinkt, maar zijn onderzoek heeft statistische gegevens opgeleverd waaruit blijkt dat sprekers van zwakke toekomstige tijd-talen 24 procent minder geneigd zijn te roken, 29 procent meer geneigd zijn te bewegen en 13 procent minder kans hebben op obesitas.

Critici van Chen's werk suggereren echter dat de waargenomen verschillen niet gerelateerd zijn aan taal, maar eerder aan cultuur. De professor reageert hierop dat hij die factor heeft gecontroleerd door te testen in meertalige landen. In die landen, merkt hij op, kun je families vinden met exact dezelfde opleiding en sociaaleconomische factoren, die naast elkaar wonen, maar met verschillende talen en verschillende spaartegoeden. En het bleek dat families die een zwakke toekomstige tijd-taal spreken gemiddeld meer spaargeld hadden.

Wat betekent dit voor ons? U kunt gerust ademhalen. Wij zijn gezonder en worden rijker want Nederlands is ook een zwakke toekomstige tijd-taal!

Het gehele onderzoek van professor Chen kunt u hier lezen (Engels).