tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Nederland versterkt economische banden met Wallonië

  • Geplaatst door TVCN |
  • 14-03-2013

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken was op 11 maart jl. op handelsmissie in het Belgische Wallonië met als doel de economische positie tussen Nederland en Wallonië te versterken door intensiever samen te werken op het gebied van logistiek, technologie en innovatie. In Luik tekende de minister een intentieverklaring samen met minister Marcourt van Economie, MKB, Buitenlandse Handel en Nieuwe Technologieën van de Waalse regering.

België is met een export van 48 miljard euro op Duitsland na de belangrijkste handelspartner voor Nederland. Het grootste deel van de export gaat echter naar Vlaanderen en maar een klein deel naar Wallonië. Omgekeerd is dit ook het geval. België exporteert voor 36 miljard euro naar Nederland, waarvan slecht een kleine 8 procent afkomstig is uit Wallonië.

Volgens de minister is Wallonië te lang een 'blinde vlek' geweest voor Nederland en hebben Nederlandse bedrijven te weinig affiniteit met het zuiden van België. Timmermans geeft aan dat in ons land nog steeds antieke beelden leven van Wallonië als industrieel dood gebied, terwijl dat al lang niet meer zo is. Dat de handelsmissie is gestart in Luik had dan ook een duidelijke reden. Timmermans: "De haven van Luik is de derde binnenhaven van Europa. Wij willen de banden met de havens van Rotterdam en Amsterdam verder uitbouwen."

De samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen over de grenzen is belangrijker dan ooit, maar er worden nu soms kansen gemist volgens Timmermans. Het gaat niet alleen om financieel investeren, maar ook om het investeren in onderlinge contacten, taal en cultuur. Door beter samen te werken maken bedrijven en kennisinstellingen bijvoorbeeld meer kans op EU-gelden voor innovatie. "We kunnen het niet vanuit de politiek opleggen, maar wel faciliteren en stimuleren dat de samenwerking bottom-up tot stand komt", aldus de minister.

Minister Timmermans erkent overigens dat de taalbarrière een groot obstakel vormt. Hij ondervond dit al aan den lijve omdat hij het advies kreeg zijn speeches in het Engels te houden. Hij legde dit advies echter naast zich neer en gaf aan dat de communicatie in het Nederlands en Frans zou verlopen om daarmee het goede voorbeeld te geven: "Nederlandse bedrijven moeten meer moeite doen om Frans te spreken. Ook omgekeerd is dat het geval."

Hoewel de Belgische overheid van mening is dat men in Wallonië ook het Nederlands moet beheersen, blijft het feit dat Frans hier nog steeds de voertaal is. Ziet u voor uw bedrijf wel kansen liggen in Wallonië, maar is de Franse taal inderdaad een obstakel? Dat hoeft helemaal niet! Wij kunnen u ondersteunen met tolken Frans bij persoonlijk contact met Waalse prospects of klanten en met vertalers Frans voor de vertalingen van uw bedrijfsdocumenten en -uitingen, zoals contracten, algemene voorwaarden, leveringsvoorwaarden, marketingboodschappen, brochures, website etc. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via 088 - 255 52 78 of vraag vrijblijvend een offerte aan.