tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Britten vertrouwen op Engels in het buitenland

  • Geplaatst door TVCN |
  • 12-03-2013

Een Brits tolkenbureau heeft recent onderzoek gedaan naar hoe Britse reizigers omgaan met taalbarrières in het buitenland en de resultaten zijn interessant. Britten tonen nogal ongepast gedrag in het buitenland wanneer zij proberen te communiceren. Maar zijn zij echt zo slecht gemanierd of voelen zij zich beschaamd en in verlegenheid gebracht door hun gebrek aan talenkennis?

i-interpret4u, een maker van een mobiel tolkensysteem, ondervroeg duizend Britten naar hun communicatiegedrag in het buitenland. En het blijkt dat zij zich niet laten afschrikken door taalbarrières. Bijna een derde van de ondervraagden gaf toe dat zij luid en langzamer spreken, met hun armen zwaaien om hun punt duidelijk te maken of zelfs doen alsof ze de lokale bevolking begrijpen terwijl dat niet zo is. En geloof het of niet, vrouwen tonen dit ongepaste gedrag nog vaker dan mannen.

Onwetendheid is overigens een zegen want 53 procent van de Britten zegt dat zij zich geen zorgen maken over een taalbarrière omdat zij aannemen dat de meeste mensen in andere landen toch wel Engels spreken. De waarheid is echter dat ca. 5,7 miljard mensen, ruim 81 procent van de wereldbevolking, helemaal geen Engels spreekt!

Het is wel duidelijk dat Britten zich geen zorgen maken om een taalbarrière. Slechts 17 procent van de ondervraagden heeft zich nog nooit in een land gewaagd waar de moedertaal niet wordt gesproken en maar 4 procent geeft aan helemaal niet naar een land te willen waar men geen Engels spreekt. De rest van de Britse reizigers rekent er min of meer op dat ze overal worden begrepen. Dat is niet bepaald safe, zeker niet wanneer men op reis is met kinderen of ouderen. Want nogal verontrustend is, en ondanks een duidelijk gebrek aan talenkennis, dat slechts 10 procent van de ondervraagden bang is dat zij moeite zouden kunnen hebben zich verstaanbaar te maken in noodsituaties.

Wij zijn benieuwd hoe u zich verstaanbaar maakt in het buitenland. Vertrouwt u ook op het Engels of doet u uw best de taal van het land te spreken?