tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Kennis van taal en cultuur vergroot economische kansen op de Duitse markt

  • Geplaatst door TVCN |
  • 21-02-2013

We hebben er al vaker over geschreven: de kansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bestaan er voor Nederlanders op economisch gebied grote kansen op de Duitse markt. Eind vorig jaar pleitte de minister tijdens een kennismakingsbezoek aan Berlijn dat Nederlandse bedrijven hun kennis van de Duitse taal en de Duitse markt moeten vergroten om die kansen te benutten.

Waarom Duitsland?
Duitsland is zowel in import als export de belangrijkste handelspartner van Nederland. Nederland exporteert voor 82,1 miljard euro (bron: CBS) aan goederen naar Duitsland. Het Nederlands-Duitse handelsvolume is met bijna 160 miljard euro (bron: CBS) één van de grootste wereldwijd. Omdat de Duitse economie het beter doet dan de Nederlandse, verleggen veel Nederlandse bedrijven hun focus naar onze oosterburen. Een goede kennis van de taal- en cultuurverschillen is echter wel noodzakelijk om succesvol te zijn in Duitsland.

Ondersteuning
Een goede voorbereiding voor een start op de Duitse markt is essentieel en verhoogt de kans op succes. Nederlandse bedrijven kunnen via diverse instanties en bedrijven hulp krijgen op dit gebied. Zo organiseert bijvoorbeeld marktonderzoeksbureau Golden Dutch komend voorjaar en zomer informatieve seminars om de economische kansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland te vergroten. Volgens Golden Dutch is een flinke stijging van export naar Duitsland mogelijk als Nederland een tandje bijzet. Dit kan onder meer gerealiseerd worden door een betere beheersing van de Duitse taal en een betere inleving in de culturele aspecten. Tijdens deze seminars, die plaatsvinden in Amsterdam en Eindhoven, worden Nederlandse bedrijven optimaal voorbereid op het zakendoen in Duitsland.

In de seminars gaan vooraanstaande Nederlandse en Duitse experts niet alleen in op Duitse taalvaardigheden, maar komen er ook culturele, juridische en praktische zaken aan bod. Bijvoorbeeld de oprichting van een Duitse GmbH (equivalent van de Nederlandse BV), het aannemen van Duits personeel of het starten van een Duitse webshop. Voor meer informatie over de seminars kunt u terecht op deze website.

Duitse taal in de praktijk
Volgens een bericht op Managersonline.nl wint de Duitse taal aan populariteit onder Nederlandse werknemers. Steeds meer werkende Nederlanders zouden een opleiding of cursus volgen om de Duitse taal onder de knie te krijgen. Een goed teken voor Nederlandse bedrijven die hun kansen op de Duitse markt willen benutten! Het is absoluut een voordeel als uw werknemers in het Duits kunnen communiceren met uw Duitse klanten. Het is dan ook aan te bevelen dat u uw medewerkers een Duitse taalcursus laat volgen. Het is echter ook raadzaam dat u uw bedrijfsdocumenten en -uitingen, zoals contracten, algemene voorwaarden, leveringsvoorwaarden, marketingboodschappen, brochures, website etc., laat vertalen. Hierbij zijn wij u graag van dienst! Niet alleen met gekwalificeerde vertalers Duits, maar ook met tolken Duits, bijvoorbeeld wanneer u een tolk nodig hebt bij een persoonlijke presentatie van uw product(en) of dienst(en) aan een Duitse prospect of klant. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 088 - 255 52 78. Ook kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Bent u lid van Fenedex? Dan profiteert u van een korting op onze tolk- en vertaaldiensten!