tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Activisten pleiten voor Russisch als officiële EU-taal

  • Geplaatst door TVCN |
  • 3-12-2013

Hoewel Rusland niet tot de Europese Unie behoort, zijn activisten van de Europese Russische Alliantie ervan overtuigd dat de Russische taal een wettelijk recht heeft om erkend te worden als officiële EU-taal. Dit omdat er veel Russisch sprekende mensen wonen in verschillende EU-landen. Zij willen daarom in de EU-landen een campagne lanceren om zo voldoende handtekeningen te verzamelen ter bevordering van de taal in de EU. Voor de Europese Unie zijn een miljoen handtekeningen nodig om de kwestie te bespreken.

Russisch in de EU
Na Engels, Duits, Frans en Spaans is Russisch één van de meest gesproken talen in de Europese Unie. Ongeveer zes miljoen EU-inwoners hebben het Russisch als moedertaal en nog eens zeven miljoen Europeanen spreken het als tweede taal. Alleen al in Duitsland wonen drie miljoen Russisch-sprekenden en de taal wordt traditioneel ook gesproken in het oosten van Polen en Roemenië. Meer dan een miljoen Russisch-sprekenden wonen in de Baltische landen. En in Letland, dat sinds 2004 tot de EU behoort, spreekt 40 procent van de bevolking Russisch. Maar toch is de status van officiële taal daar geweigerd hoewel 260.000 Letse burgers in een referendum voor het Russisch als tweede officiële taal stemden.

Om de kwestie überhaupt bespreekbaar te maken, moet een miljoen handtekeningen worden ingediend bij de Europese Unie. Deze handtekeningen dienen te worden verzameld in tenminste zeven EU-landen met een bepaalde kwantitatieve drempel van elk land. Zo zijn er bijvoorbeeld 74.000 handtekeningen nodig in Duitsland, 6.000 in Letland en 4.500 in Estland. De campagne start in het voorjaar van 2014.

Talen in de EU
De Europese Unie bestaat uit 28 landen en telt 24 officiële talen: Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds. Daarnaast zijn er in de EU nog meer dan zestig regionale en minderheidstalen, zoals Catalaans, Baskisch en Sami.

De eerste Europese taalwetgeving dateert van 1958. Duits, Frans, Italiaans en Nederlands, de talen van de toenmalige lidstaten, werden destijds de eerste officiële en werktalen. Sindsdien nam bij elke uitbreiding het aantal talen toe. Het feit dat er minder officiële talen dan lidstaten zijn, komt omdat sommige talen in meer dan één land worden gesproken. Zo zijn in België de officiële talen Nederlands, Frans en Duits, is Duits ook de officiële taal van Oostenrijk en spreekt de meerderheid van de bevolking op Cyprus Grieks, waar het dan ook een officiële taal is.

We komen later in 2014 uiteraard op dit onderwerp terug wanneer bekend is of Russisch al dan niet wordt geaccepteerd als officiële EU-taal.