tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

2014 voorspellingen voor de congresbranche

  • Geplaatst door TVCN |
  • 17-12-2013

2014 lijkt een goed jaar te worden voor de congresbranche. Verschillende belanghebbende organisaties hebben onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en de voorspellingen voor het komende jaar. Uit al die onderzoeken komt naar voren dat men redelijk positieve verwachtingen heeft over zowel meeting- als deelnemersaantallen. Daarnaast geven een aantal rapporten ook voorspellingen over welke landen en steden komend jaar populair zijn in de branche. Wij hebben de belangrijkste gegevens uit al deze rapporten voor u verzameld!

Aantal meetings en deelnemers
American Express Meetings & Events Forecast voorspelt een stabilisatie van meetings en events in 2014 ten opzichte van het afgelopen jaar. Volgens het rapport verwacht in Noord-Amerika bijna de helft van de eventplanners een lichte stijging van 1,5 procent in het aantal meetings. Ook verwacht men dat het totaal aantal deelnemers licht zal stijgen, omdat bedrijven proberen de totale waarde van elk event te maximaliseren en de gemiddelde kosten per deelnemer te verminderen. In Europa blijft naar verwachting het aantal meetings gelijk en daalt het aantal deelnemers per meeting licht met 1,8 procent. Uitzonderingen in deze regio zijn waarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die naar verwachting een toename gaan zien als gevolg van hun relatief sterkere economieën. Ook in Azië-Pacific wordt een lichte daling (1,2%) in het aantal meetings verwacht en neemt het aantal deelnemers af met 2,4 procent.

Het aantal meetings in Midden- en Zuid-Amerika blijft waarschijnlijk gelijk, terwijl het aantal deelnemers iets zal stijgen, met name toe te schrijven aan het WK Voetbal in Brazilië.

International Congress and Convention Association (ICCA) verwacht zelfs een sterke groei in 2014 in zowel het aantal meetings als deelnemersaantallen. De ICCA voerde het onderzoek samen met IMEX Frankfurt uit tijdens de IMEX Association Day. Bijna 30 procent van de verenigingsprofessionals gaf aan in 2014 meer bijeenkomsten te organiseren dan in dit afgelopen jaar. Ook verwacht bijna 47 procent volgend jaar meer deelnemers dan in dit jaar. Een kleine 7 procent zegt minder bijeenkomsten te organiseren en bijna 9 procent denkt dat het aantal deelnemers zal afnemen.

Ook volgens het IBTM Meetings Industry Report zijn de prognoses voor 2014 positief. Maar liefst 54 procent van de Europese meeting planners verwacht dat het aantal meetings zal stijgen, 36 procent denkt dat het aantal gelijk blijft en 10 procent denkt dat het afneemt. Het rapport geeft geen verwachtingen aan over het aantal deelnemers in 2014. Wel valt er te lezen dat 21 procent van de respondenten in het afgelopen jaar een toename zag in deelnemers, 65 procent gaf geen veranderingen aan en 14 procent zag een afname.

Rob Davidson, EIBTM industry analyst, maakt jaarlijks het EIBTM Trends Watch Report. Het 2013 rapport werd gelanceerd tijdens de jaarlijkse EIBTM vakbeurs in Barcelona. Davidson gaf aan dat een fragiel economisch herstel in 2012 uitgekomen is op een iets stabielere opwaartse lijn in 2013, wat ook heeft geresulteerd in een toegenomen wereldwijde vraag naar meetings, events en zakenreizen. "We zien in bijna alle voorspellingen voor 2014 een groter optimisme en groei, zij het bescheiden, in alle drie de sectoren", aldus Davidson.

Populaire landen en steden
Volgens de American Express Meetings & Events Forecast bestaat de top-5 Europese congressteden in 2014 uit Londen, Parijs, Barcelona, Amsterdam en Brussel. In de VS zijn dat Orlando, Chicago, Las Vegas, Atlanta en San Diego en in Azië-Pacific Shanghai, Singapore, Sydney, Hong Kong & Macau en Bangkok & Chiang Mai.

De top-10 populaire Europese bestemmingen in 2014 is volgens het IBTM Meetings Industry Report: Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Oekraïne, Rusland, Nederland en Turkije. Buiten Europa gaan Noord- en Zuid-Amerika met 43 procent aan kop, gevolgd door Azië (35%), Midden Oosten (32%) en Afrika (19%).

De onderzoeken van Union of International Associations (UIA) en ICCA laten op dit gebied helaas geen voorspellingen zien. Wel hebben beide organisaties halverwege dit jaar de resultaten van 2012 gepubliceerd.

Bij UIA ging in 2012 Singapore (als land) aan kop (9,5%), gevolgd door Japan (7,3%) en de VS (6,6%). Het eerste Europese land is België, op de vierde plaats (6%). Nederland staat pas op de veertiende plaats. De top-3 congressteden was volgens UIA: Singapore (9,5%; als stad), Brussel (5,5%) en Wenen (3,3%). Nederland komt niet voor in de top-10.

In tegenstelling tot het lijstje van UIA, komt Nederland bij ICCA wel in de top-10 voor, namelijk op de negende plaats. De top-3 wordt bezet door de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje. Singapore (als land) komt juist weer niet voor in deze top-10, terwijl Japan op de achtste plaats staat. De top-3 steden bestaat uit Wenen, Parijs en Berlijn. Amsterdam staat hier op de tiende plaats, terwijl Singapore (als stad) hier op de zevende plaats staat en Brussel weer helemaal niet in de top-10 voorkomt. De top-5 Nederlandse steden bestond in 2012 uit Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Utrecht en Den Haag.

Over ICCA, IBTM en UIA
ICCA vertegenwoordigt specialisten in organisatie, vervoer en accommodatie van internationale bijeenkomsten en evenementen. De organisatie, met als thuisbasis Amsterdam, heeft bijna 1.000 leden in 90 landen.

IBTM Events zijn toonaangevende showcases voor de meeting- en eventsbranche. Zeven evenementen in totaal bieden toegang tot 5.000 leveranciers en 17.000 meeting planners in 100 landen.

UIA is een onafhankelijk onderzoeksinstituut en documentatiecentrum in Brussel, gespecialiseerd in onderzoek, monitoring en verstrekken van informatie over internationale organisaties en associaties en hun mondiale uitdagingen.

Internationale gasten?
Meer events en meer bezoekers in 2014, betekent ook meer internationale gasten. Ontvangt u binnenkort internationale gasten op uw business meeting, conferentie of congres en hebt u hiervoor congrestolken in diverse taalcombinaties nodig? Neem dan contact met ons op om uw wensen te bespreken via 088 - 255 52 78 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wij verzorgen ook, in samenwerking met een partner, de apparatuur en de techniek die nodig zijn voor de opdracht. Van een fluisterset tot een volledige tolkencabine, alles wordt volledig voor u geregeld. Verder hebt u voor én tijdens het evenement bij TVcN één aanspreekpunt voor een eenduidige en heldere communicatie.

Lees ook: