tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Het Verenigd Koninkrijk heeft een tekort aan vreemde talen

  • Geplaatst door TVCN |
  • 26-11-2013

Een tekort aan vreemde talen, dat klinkt nogal vreemd nietwaar? Toch is dit het geval in het Verenigd Koninkrijk. Volgens een nieuw rapport van de British Council heeft het land een alarmerend tekort aan mensen die in staat zijn de tien talen te spreken die van groot belang zijn voor de toekomstige welvaart en wereldwijde reputatie van het land.

De British Council is een organisatie die educatieve mogelijkheden en culturele relaties bevordert tussen mensen uit het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld. Volgens het 'Languages for the Future' rapport dat de organisatie onlangs publiceerde, is er in het land een groot gebrek aan kennis van het Spaans, Arabisch, Frans, Mandarijn-Chinees, Duits, Portugees, Italiaans, Russisch, Turks en Japans. Allen talen die voor het Verenigd Koninkrijk de komende twintig jaar van vitaal belang zijn om economische, geopolitieke, culturele en educatieve redenen.

Uit het onderzoek bleek dat driekwart van de vierduizend ondervraagden niet in staat is in één van deze tien talen goed genoeg te converseren. Frans is de enige taal die met een tweecijferig percentage scoort (15%), gevolgd door Duits (6%), Spaans (4%) en Italiaans (2%). Arabisch, Mandarijn-Chinees, Russisch en Japans worden elk slechts door 1 procent van de bevolking gesproken, terwijl Portugees en Turks elk door minder dan 1 procent wordt gesproken.

Het rapport roept beleidsmakers op om een breder scala aan talen te introduceren in het onderwijs en talen dezelfde prioriteit te geven als wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Ook worden bedrijven opgeroepen te investeren in taalopleidingen voor het personeel, en wordt iedereen in het Verenigd Koninkrijk aangemoedigd tenminste één van de tien belangrijke talen te leren.

Volgens John Worne, Director of Strategy bij de Britisch Council, ligt het probleem niet aan het onderwijzen van 'verkeerde' talen omdat de meest onderwezen talen, zoals Frans, Spaans en Duits, allemaal in de top tien voorkomen. Het gaat er meer om dat het land meer mensen nodig heeft die de kans grijpen deze talen te leren en, nog belangrijker, te gebruiken - samen met nieuwe talen zoals Arabisch, Chinees en Japans.

Minder dan de helft van de GCSE studenten (44%) in het Verenigd Koninkrijk legde dit jaar een examen in een vreemde taal af, ondanks het recordaantal studenten die Spaanse les volgden en een algehele verbetering ten opzichte van voorgaande jaren - vermoedelijk te wijten aan de invoering van het Engels baccalaureaat. Het aantal buitenlandse talen op A-niveau daalde dit jaar tot een laagterecord.

Werkgevers benadrukken het belang van vreemde talen voor de Britse beroepsbevolking. 70 procent van de Britse bedrijven hecht waarde aan taalvaardigheden, maar slechts 36 procent is tevreden met de taalvaardigheden van hun werknemers. In juni dit jaar pleitte de Britse Kamer van Koophandel voor verplichting van vreemde talen tot AS-niveau, en werden bedrijven aangemoedigd te investeren in taalcursussen voor het personeel.

Zelfs in de voetbalwereld is kennis van vreemde talen een issue. Martyn Heather, Hoofd Opleidingen van de Premier League (vergelijkbaar met onze Eredivisie), zegt in het rapport:"Taalvaardigheid is net zo belangrijk voor een jonge aspirant-voetballer als voor iemand die de wereld van de internationale handel wil betreden. Het in staat zijn om een andere taal te spreken, opent een wereld van mogelijkheden in spelen of coachen in voetbalcompetities over de hele wereld. Het zijn de mensen die talen begrijpen en zich vertrouwd voelen met andere culturen, die in staat zijn deze kansen het beste te benutten en overzees het meest gedijen".

Het rapport dringt er bij de vier Britse regeringen (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) op aan om hun beleid in taalonderwijs duidelijker te koppelen aan hun aspiraties op het gebied van het internationale bedrijfsleven, onderwijs en cultuur.

Het hele rapport kunt u hier downloaden.