tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

VN roept studenten op een essay te schrijven over meertaligheid

  • Geplaatst door TVCN |
  • 15-10-2013

Onder de naam ‘Many languages, one world’ lanceert de Verenigde Naties een essaywedstrijd ter bevordering van internationaal onderwijs en meertaligheid. Studenten van hogescholen en universiteiten kunnen zich hiervoor opgeven en worden gevraagd een essay te schrijven over de rol van meertaligheid in een geglobaliseerde wereld. Dit moet echter wel in één van de zes officiële VN-talen: Engels, Frans, Spaans, Chinees, Russisch en Arabisch.

De wedstrijd werd gisteren, 14 oktober, op het VN-hoofdkwartier in New York gelanceerd met een officiële ondertekeningsceremonie tussen de UN Department of Public Information en ELS Educational Services. Peter Launsky-Tieffenthal, ondersecretaris-generaal Communications and Public Information, tekende namens de UN Academic Impact (UNAI), co-organisator van het evenement als onderdeel van haar inzet voor meertalig onderwijs, en Mark Harris, CEO en President van ELS, namens ELS.

"Onze samenwerking richt zich op twee prioriteiten van de VN Secretaris-Generaal: jeugd en multiculturalisme. En dit is een geweldige manier om die twee samen te brengen", aldus Peter Launsky-Tieffenthal.

Mark Harris: "Door middel van dit evenement hopen wij een licht te schijnen op de rol van de VN. De rol van de VN, is de rol van iedere wereldburger: vrede sluiten en zoeken naar manieren om de kwaliteit van het leven, gezondheid en geestelijke voldoening van de wereldbevolking te verbeteren door middel van wederzijds begrip en taal."

Om zich te kwalificeren voor deze essaywedstrijd, moet de taal waarin de student het essay schrijft anders zijn dan zijn of haar moedertaal en ook anders dan de hoofdtaal van de hogeschool of universiteit waar hij of zij studeert. En uiteraard moet het essay worden geschreven in één van de zes officiële VN-talen: Engels, Frans, Spaans, Chinees, Russisch of Arabisch.

Een panel van internationale juryleden, uitgenodigd door de UNAI en ELS, zal de top-10 winnaars in elke taalcategorie selecteren. Deze winnaars worden vervolgens door ELS uitgenodigd om in juni 2014 in New York deel te nemen aan een aantal events, waaronder een jeugdforum over wereldburgerschap en de negen andere UNAI-principes op het VN-hoofdkwartier op 27 juni 2014, voorafgaand aan de 70e verjaardag van het Handvest van de Verenigde Naties.

Helaas moeten we nog tot juli volgend jaar wachten op de uitslag van deze wedstrijd, maar te zijner tijd komen we er zeker op terug!