tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Economische missie naar Wallonië

  • Geplaatst door TVCN |
  • 31-01-2013

Meer en meer Nederlandse bedrijven breiden hun activiteiten uit naar het buitenland. Zo is China erg in trek vanwege de sterke economische groei, maar bijvoorbeeld ook Brazilië in verband met het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Wilt u ook de grenzen over maar is dit iets te ver van uw bed? Internationaal ondernemen kan ook dichter bij huis, namelijk in het Belgische Wallonië. Op 11 maart kunt u deelnemen aan een economische missie naar Wallonië en zo ontdekken of hier kansen liggen voor uw bedrijf.

Voor Nederland is België de tweede belangrijkste economische handelspartner. Wallonië, het Franstalige gedeelte van België, is sterk in ontwikkeling en wordt een steeds belangrijkere logistieke hub voor West-Europa vanwege de centrale ligging, de haven van Luik, de nabijheid van verschillende internationale (cargo)luchthavens en de uitstekende verbinding naar de buurlanden.

Op 11 maart 2013 organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Brussel een economische missie naar Wallonië onder leiding van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Hans Biesheuvel, voorzitter MKB-Nederland, als zakelijk missieleider. De missie heeft een verkennend karakter, met als doel een goed beeld te geven van de zakelijke mogelijkheden in Wallonië.

Informele briefing
De economische missie vindt zoals gezegd plaats op 11 maart, maar op zondagavond 10 maart vindt in Luik al een informele briefing plaats over het zakendoen in Wallonië. Daarbij komen de lokale zakencultuur en de kansen die Wallonië aan het Nederlandse bedrijfsleven biedt aan bod. Aan dit avondprogramma werken de ING en de KvK Limburg mee. Ook vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen hierbij aanwezig zijn. Agentschap NL raadt niet alleen vanwege deze briefing al op 10 maart in Luik aanwezig te zijn, maar ook omdat het programma op 11 maart vroeg begint.

Programma
Op maandag 11 maart krijgt u middels een seminar en testimonials inzicht in het zakendoen in Wallonië. U kunt deelnemen aan bedrijfsbezoeken en via 'speed dating' in contact komen met potentiële zakenpartners. De business meetings worden verzorgd in samenwerking met de Kamers van Koophandel en Awex, het Waalse agentschap voor de bevordering van internationale handel en investeringen. Bezoeken aan en gerichte afspraken met bedrijven vinden plaats in het Aéropôle Science Park en het Biopark Charleroi. In het Aéropôle Science Park zijn tal van hightech bedrijven gevestigd op het gebied van luchtvaart, ICT, biotechnologie en industriële ontwikkeling. Verder zijn hier diverse R&D en trainingscentra gehuisvest. Mocht u al in Wallonië actief zijn, dan kunt u van de mogelijkheid gebruik maken om tijdens de missie in het bijzijn van de minister contracten of MoU's (Memorandum of Understanding) te ondertekenen. Tot slot is er de gelegenheid om uw netwerk in Wallonië te verbreden tijdens een afsluitende netwerkreceptie.

Deelname
Deelname staat open voor alle bedrijven die de missie graag aangrijpen om de Waalse markt te verkennen en/of hun activiteiten een boost te geven. De nadruk van deze missie ligt echter op voor Wallonië kansrijke sectoren:

  • Transport & Logistiek; focus op 'haven tot haven': (binnen)haven gerelateerde activiteiten, zoals binnenvaart, bevrachting (bulk, containers), handling chemicaliën, agrologistiek en de inzet van duurzame energie daarbinnen
  • High Tech; inclusief life science/medical systems
  • Agro-food

Deelname aan deze missie bedraagt 300 euro per bedrijf. Aanmelden kan via de Agentschap NL website.

Handig om te weten
Hoewel Wallonië tot België behoort, kunt u hier doorgaans niet terecht met Nederlands. Zoals al eerder genoemd, is dit deel van België Franstalig. En de meeste Walen spreken niet of nauwelijks Nederlands. Dus wanneer u zaken gaat doen in Wallonië, is het raadzaam uw bedrijfsdocumenten, website en andere belangrijke boodschappen te laten vertalen naar het Frans. U kunt hierover meer lezen in de blog Uw bedrijf uitbreiden naar het buitenland begint met vertalingen en de blog Heldere taalstrategie leidt tot meer omzet bij internationaal zakendoen. Uiteraard kunnen wij u op dit punt van dienst zijn met onze gekwalificeerde vertalers Frans en tolken Frans. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 088 - 255 52 78 of u kunt vrijblijvend een offerte aanvragen.