tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Tweede Kamerverkiezingen: Wat doet Nederland voor anderstaligen?

  • Geplaatst door TVCN |
  • 24-08-2012

Op woensdag 12 september 2012 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Elke Nederlandse staatsburger vanaf 18 jaar mag op deze dag tussen 7.30 en 21.00 uur zijn of haar stem uitbrengen op een politieke partij naar voorkeur. Dus ook anderstaligen die de Nederlandse nationaliteit bezitten.

Maar wat doet Nederland eigenlijk qua voorlichting over de verkiezingen voor mensen die het Nederlands niet goed beheersen?

Wat ons direct opviel is dat de voorlichtingswebsite verkiezingen2012.nl van de Rijksoverheid enkel in het Nederlands is geschreven. Nergens een knop of menu te vinden voor andere talen. De site naar elke andere denkbare taal vertalen is wellicht ook nagenoeg niet mogelijk, maar een vertaling naar de meest voorkomende talen - zoals Turks, Arabisch, Bahasa Indonesia, Hindi en Mandarijn-Chinees - had best gekund gezien het aantal Nederlandse burgers die één van deze talen spreken. Ook de website http://www.stemwijzer.nl/ is uitsluitend in het Nederlands en bij het starten van de stemwijzer zelf zagen wij eveneens geen mogelijkheden om over te schakelen in een andere taal. Een rondje Google op bijvoorbeeld 'verkiezingen 2012 voor anderstaligen' of 'stemwijzer voor anderstaligen' levert verder ook weinig resultaat op.

Gelukkig zijn er wel wat initiatieven te vinden waarmee anderstaligen op weg geholpen worden bij de verkiezingen. Zo heeft de Stichting Melkweg+, het expertisecentrum voor het onderwijs aan anderstalige laaggeletterden, een boekje gemaakt over de verkiezingen. Echter is dit boekje gericht op laaggeletterden, maar niet iedere anderstalige is bij voorbaat laaggeletterd! Bovendien kan het boekje niet vrij worden gedownload, men moet zich eerst registreren en dat kan weer een drempel zijn.

Een rondje politieke partijen levert verder ook weinig op. Het CDA heeft weliswaar een linkje 'English', maar hiermee komt men niet verder dan een welkomstwoord. De rest van de site blijft in het Nederlands. Ook de PvdA, SP, D66, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en PVV doen niet aan andere talen. De Partij voor de Dieren heeft wel haar best gedaan. De site is ook te lezen in het Engels en bovendien zijn bepaalde delen ook nog vertaald naar het Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools en Turks. Chapeau!

Enkele allochtone politici deden begin deze maand wel hun best op het Kwakoefestival in de Amsterdamse Bijlmer. De Surinaams-Antilliaanse gemeenschap in de Amsterdamse Bijlmer organiseerde in het kader van het jaarlijkse Kwakoefestival een multicultureel verkiezingsdebat. De organisatie had de politici uitgenodigd vanwege hun afkomst, zijnde vertegenwoordigers van de eigen gemeenschap. Hoewel deze politici volgens eigen zeggen een groter publiek willen aanspreken, helpt een dergelijke bijeenkomst hen ook bij het behalen van voorkeursstemmen waarmee ze meer kans maken op een zetel. Deelnemers waren Tofik Dibi en Miguel Heilbron (nummers 10 en 20 op de lijst van GroenLinks), Carlo Strijk (nummer 2 van het DPK van Hero Brinkman), Farshad Bashir (nummer 13 van de SP) en Ixora Balootje (nummer 9 van de ChristenUnie). Zij vertelden aan Volkskrant.nl over multiculturele volksvertegenwoordiging en over een rumoerige bijeenkomst in de Bijlmer, die in de rest van het land geheel onopgemerkt bleef.

Dit initiatief is echter maar gericht op een klein deel van de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap van Nederland omdat het geconcentreerd is op de Bijlmer. En dan zijn dit nog gemeenschappen die het Nederlands over het algemeen prima beheersen gezien onze historie in Suriname en op de Antillen. Maar hoe zit het met voorlichting vanuit de overheid en de politieke partijen zelf richting anderstaligen die het Nederlands echt niet goed beheersen maar wel recht hebben op het uitbrengen van een stem? Wij zijn in ieder geval via de kanalen waar je wel zou verwachten dat er aan anderstalige bevolkingsgroepen wordt gedacht niet verder gekomen.

Kent u wel initiatieven waarmee anderstaligen hulp krijgen bij de verkiezingen, laat het ons weten!

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.anderstaligenloket.nl of bel naar 088 - 255 52 22.