tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Google zet zich in voor uitstervende talen

  • Geplaatst door TVCN |
  • 5-07-2012

Google heeft onlangs het ‘Endangered Languages Project’ gelanceerd. Hiermee gaat Google samen met wetenschappers en onderzoekers bedreigde talen inventariseren. Meer dan drieduizend talen dreigen er op dit moment volgens Google te verdwijnen en daar wil het bedrijf iets aan doen.

Mensen die kennis hebben van deze bedreigde talen kunnen nu met hun informatie terecht op een speciale website.

De mensheid wordt geconfronteerd met een massale uitsterving: talen verdwijnen in een ongekend tempo. En als dat gebeurt, is een unieke visie op de wereld verloren. Bij elke taal die sterft verliezen we een enorm cultureel erfgoed; het begrip van hoe mensen betrekking hebben op de wereld om ons heen, wetenschappelijke, medische en botanische kennis en misschien wel het meest belangrijk: we verliezen de expressie van humor, liefde en het leven van hele gemeenschappen. Kortom, we verliezen het testimonium van het leven door de eeuwen heen.

Talen zijn entiteiten die in leven en voortdurend in beweging zijn, en hun uitsterven is niet nieuw. Maar het tempo waarin talen aan het verdwijnen zijn vandaag de dag heeft geen precedent en is alarmerend. Ongeveer de helft van de circa 7000 talen ter wereld lopen het gevaar in de komende 1000 jaar te verdwijnen. Maar nu hebben we de tools en technologie tot onze beschikking om hier verandering in te brengen.

Met het 'Endangered Languages ​​Project' stelt Google haar technologie in ten dienste van organisaties en individuen die zich inzetten tegen het verdwijnen van talen door deze te documenteren, conserveren en onderwijzen. Via de website kunnen gebruikers niet alleen toegang tot de meest up-to-date en uitgebreide informatie over bedreigde talen alsmede voorbeelden die door partners worden geleverd krijgen, maar ook een actieve rol spelen bij de invoering hun talen online door het indienen van informatie of voorbeelden in de vorm van tekst, audio-of videobestanden. Daarnaast zullen gebruikers in staat zijn ombest practices encase studies via een kennissectie en door deel te nemen aan relevante Google Groups.

Google hield toezicht op de ontwikkeling en lancering van dit project, maar het lange termijn doel is dat het wordt geleid door echte experts op het gebied van taalpreservatie. Als zodanig zal het toezicht op het project binnenkort overgedragen worden aan 'First Peoples' Cultural Council' en 'The Institute for Language Information and Technology' (The Linguist List) op Eastern Michigan University in samenwerking met het Raadgevend Comité.

Tags