tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Vakantieschool Taal blijkt succesvol

  • Geplaatst door TVCN |
  • 12-07-2012

De gemeente Amsterdam startte vorig jaar augustus het pilotproject ‘Vakantieschool Taal’. Met dit project kregen basisschoolleerlingen van groep 7 de kans hun taalvaardigheid te verbeteren. In de Vakantieschool Taal hebben de leerlingen één keer per week anderhalf uur les na schooltijd en drie dagdelen in de schoolvakanties.

De proef werd uitgevoerd op vier scholen in Amsterdam, waaronder de IJdoornschool in Nieuwendam Noord. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en de IJdoornschool is bijzonder positief over het project. Dat liet directeur Patricia van Gelder afgelopen week aan wethouder Lodewijk Asscher weten.

Asscher bracht een uitgebreid werkbezoek aan de school. Hij ging met de kinderen van groep 7 die aan de pilot hadden meegedaan in gesprek. De kinderen lieten op hun beurt horen wat ze allemaal hadden geleerd. De wethouder maakt zich sinds 2008 al hard voor een goede kwaliteit van Amsterdamse scholen en het project Vakantieschool Taal past hier goed in. "Leerlingen op zogenaamde zwarte scholen worden vaak als zwakkere leerlingen gezien, maar dat vind ik wel erg kort door de bocht. Maar al te vaak blijkt juist dat het ongelooflijk slimme kinderen zijn die alleen niet naar vermogen kunnen presteren. En dat heeft ook alles met de taal te maken. Dit project is echt op taal gericht," aldus Asscher in dit artikel.

Volgens de wethouder bestaat nog steeds het hardnekkige misverstand bij ouders van buitenlandse afkomst dat kinderen in elk geval hun moedertaal goed moeten beheersen en het Nederlands op de tweede plaats komt. Asscher: "Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat ouders Nederlands met hun kinderen moeten spreken. Je doet de kinderen namelijk tekort. Dat is ook een van de redenen waarom we dit project in groep 7 doen. Een jaar later krijgen ze immers een Cito-toets en die bepaalt toch vaak een groot deel van hun verdere leven. In groep 7 kun je er nog iets aan doen".

Directeur Patricia van Gelder is blij met de pilot mee te hebben gedaan. "De IJdoornschool is nagenoeg honderd procent zwart. De cijfers wijzen uit dat met name de taalvaardigheid zwak is bij deze kinderen. Toen ik van deze pilot hoorde van het bestuur heb ik gezegd dat ik dit wel zag zitten. Gelukkig werden wij uitgekozen," vertelt ze.

De kinderen uit groep 7 waren overigens niet verplicht om aan het project mee te doen. Uiteindelijk hebben veertien kinderen van de IJdoornschool zich aangemeld, van wie er niet één is afgehaakt, en zij zijn volgens Van Gelder echt vooruit gegaan met hun taalvaardigheid.

Na de zomer wordt Vakantieschool Taal voortgezet. De Universiteit van Amsterdam evalueert de resultaten.