tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Mooiste West-Vlaamse dialectwoord Zurkeltrutte

  • Geplaatst door TVCN |
  • 3-05-2012

Iedere West-Vlaming moet dit woord voortaan kennen: zurkeltrutte. Tijdens het dialectenproject ‘Wuk zeg je’ werden alle West-Vlamingen opgeroepen om hun mooiste West-Vlaamse woord in te sturen. Daarna volgde een stemronde met een lijst van 25 woorden.

Naast onder meer 'schoffelscheute', 'bemokkeld' en 'kwitsoender' werd de 'zurkeltrutte' de uiteindelijke winnares. Het woord betekent een belachelijke, naiëve vrouw of kwezel. In sommige streken duidt men er ook een zuurpruim mee aan.

'Zurkeltrutte', dat is het woord dat door de West-Vlamingen zelf is verkozen tot het allermooiste West-Vlaamse dialectwoord. Onder de naam 'Wuk zeg je?' organiseerde Focus-WTV samen met Radio 2 en de Krant van West-Vlaanderen een grote zoektocht naar het mooiste West-Vlaamse woord dat niet uit het dialect mag verdwijnen.

Tijdens een live-uitzending van Radio 2 vanuit het Provinciaal Hof werd het winnende woord onthuld. Iedere West-Vlaming moet dit woord voortaan kennen en vooral ook meer gaan gebruiken, dat is tenslotte de opzet van 'Wuk zeg je', het levendig houden van het West-Vlaams dialect.