tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Nederlanders gaan slordig met taal om

  • Geplaatst door TVCN |
  • 18-05-2012

Dankzij internet kunnen we snel met elkaar communiceren. We mailen, chatten en bloggen per dag wat af. Een nadeel van dit medium is dat er steeds meer spelfouten worden gemaakt. Dit blijkt ook uit een onderzoek van taalkundige Jannemieke van de Gein.

Ze onderzocht zakelijke e-mails, krantenartikelen en scripties van studenten en vond daarin schrikbarend veel spel- en taalfouten.

Niet iedereen weet precies wat het verschil is tussen een taal-, typ-, en spelfout. Daarom een korte introductie om het geheugen weer even op te frissen. Spelfouten zijn 'overtredingen' van de spellingregels: management assistent in plaats van managementassistent of onmiddelijk in plaats van onmiddellijk. Spelfouten zijn niet hetzelfde als typfouten. Wie 'vna' typte, weet heus wel dat het 'van' moet zijn. Een fout als management assistent is iets anders. Alleen als iemand wel weet dat het woord aaneen moet worden geschreven maar toch een keer per ongeluk de spatie typt, is het een typfout. Bij taalfouten gaat het om verkeerd gebruikte woorden of grammaticale fouten. Bijvoorbeeld: 'Het meisje die daar loopt, ken ik niet' (die moet natuurlijk dat zijn).

In een eerdere publicatie van taalkundige Van de Gein kwam het opmerkelijke feit naar voren dat de meeste leerlingen op de basisschool nog erg goed kunnen spellen. "De stof zit nog vers in het achterhoofd en 75 procent van de leerlingen uit groep 8 maakt dan ook geen fouten in werkwoordsvormen. Na de basisschool gaat het snel bergafwaarts met de werkwoordspelling." Volgens de taalkundige is het van belang dat de taalbeheersing, opgedaan op de basisschool, wordt onderhouden. "Maar precies dat onderhoudswerk lijkt het werkelijke zwakke punt", zegt Van de Gein

Taalfouten maken is zonde. Ze wekken irritatie bij de lezer op en teksten met taalfouten worden ook minder serieus genomen. Nederlandse managers beoordelen sollicitanten nog steeds op typ- en spelfouten. En het is natuurlijk eeuwig zonde om je droombaan te missen vanwege een spelfout. Voor moeilijke woorden is spellingscontrole vaak een handig hulpmiddel en kleine typfoutjes worden ook makkelijk herkend. Maar juist eenvoudige woorden, die we gemakkelijk verkeerd schrijven, glippen door de spellingscontrole heen omdat ze meerdere schrijfwijzen hebben: gebeurt of gebeurd, jou of jouw. Het zijn allemaal correcte Nederlandse woorden, maar niet in elk zinsverband.

Of het nu gaat om een korte e-mail, een brief of een tekst op de website, zorg dat er geen taalfouten in staan. De lezer kan zich er dan ook niet aan ergeren en zich concentreren op de boodschap van de tekst. De eerste stap naar foutloos schrijven is je te realiseren dat je te veel slordigheidfoutjes maakt en dat de spellingscontrole ook echt geen wonderen verricht.