tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Tweetaligheid vertraagt dementie

  • Geplaatst door TVCN |
  • 2-04-2012

Canadese onderzoekers van York University hebben geconstateerd dat tweetaligheid bescherming biedt tegen dementie. Mensen die meerdere talen spreken schijnen sowieso vaak een betere mentale gezondheid te hebben. Volgens een onderzoek krijgen meertalige mensen pas drie tot vier jaar later dementieverschijnselen dan eentaligen

Elsevier.nl meldt dat bij mensen die slechts één taal spraken, dementie werd geconstateerd op een gemiddelde leeftijd van 75,4 jaar. Bij mensen die tweetalig zijn opgevoed lag de gemiddelde leeftijd op 78,6 jaar. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat ze verschillende dossiers van dementerende mensen en verschillende recente onderzoeken naar het effect van tweetaligheid op de cognitie van volwassenen hadden bestudeerd.

Volgens onderzoeker Ellen Bialystok zorgt tweetaligheid voor betere cognitieve prestatie gedurende het hele leven omdat het goed omgaan met twee talen een bepaalde vaardigheid van de hersenen vereist. Tweetaligheid maakt de hersenen flexibel en efficiënt. "Het is duidelijk dat een tweetalig brein op een unieke manier is gevormd door de twee talen," aldus Bialystok.

Eerdere onderzoeken lieten zien dat tweetalig opgroeien een positief effect heeft op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ook suggereren de onderzoeken dat beheersing van twee talen de cognitieve reserve verbetert: de weerstand van de hersenen tegen schade bij het ouder worden.

Bialystok: "Onze conclusie is dat een levenslang managen van aandacht tussen twee verschillende talen bepaalde hersennetwerken reorganiseert. Hierdoor ontstaat een meer effectieve basis voor de hogere controlefuncties van de hersenen en een beter cognitief vermogen."

Een taal leren op latere leeftijd heeft minder effect op de hersenen dat op jonge leeftijd, maar toch hebben mensen die pas op latere leeftijd een tweede taal hebben geleerd kans op vertraging van dementie.