tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

CSG Rehoboth wint Prijs van de Duitse taal

  • Geplaatst door TVCN |
  • 19-04-2012

Op de christelijke scholengemeenschap Rehoboth in Hoogezand is het vandaag feest. De school heeft vandaag, op de Dag van de Duitse taal, de Prijs van de Duitse taal gewonnen. Rehoboth is de enige school in Nederland die op het vmbo tweetalig onderwijs Nederlands en Duits aanbiedt.

Vijf scholen uit het voortgezet onderwijs waren genomineerd voor de Prijs van de Duitse taal, die vandaag werd uitgereikt in Zwolle. De Prijs van de Duitse taal beloont scholen die het vak Duits aantrekkelijk en vernieuwend aanbieden. Meer dan twintig scholen stuurden een project in, waaruit uiteindelijk vijf nominaties kwamen. Rehoboth won met hun Pilot TTO-Duits en mag daarvoor een prijs van 7.500 euro in ontvangst nemen.

De leerlingen die meedoen aan het project vergroten in de eerste klas hun kennis van het Duits door excursies naar Duitsland tijdens projectdagen en les in het Duits tijdens projectweken meldt Duitslandweb. In het schooljaar 2010-2011 deden 52 VMBO-TL -leerlingen uit de eerste klas mee. Dit schooljaar, het tweede jaar waarin het project loopt, doen er 26 VMBO-2 leerlingen en 76 VMBO-TL-1 leerlingen mee. Voor de tweede klas vindt het project gedurende het hele jaar plaats.

Tijdens de dagexcursies gingen leerlingen uit de eerste klas de grens over naar Weener en naar Oldenburg om hun taalkennis te oefenen. Voor biologie en geschiedenis gingen ze naar Norddeich en Geeste. Ook vonden projectweken plaats. Voor de vakken Lichamelijke Opvoeding, Natuur- en Scheikunde, Biologie, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Verzorging, Economie en uiteraard Duits kregen leerlingen les in het Duits. Elke projectweek kreeg een ander thema, waaronder 'onze eigen provincie', 'energie' en 'water'.

De Pilot TTO-Duits is een succes gebleken want 26 leerlingen hebben TTO doorgezet en zijn dit jaar in klas 2 begonnen met les in het Duits voor Aardrijkskunde, Godsdienst, Biologie, Sport en Bewegen en Duits. De TTO-klassen krijgen elke week ondersteuning van een taalassistent en de leraar Godsdienst, beiden native speakers Duits.

Het project moet de kansen op de arbeidsmarkt voor de leerlingen van de CSG Rehoboth vergroten. In Oost-Groningen vestigen zich veel Duitse bedrijven en ook komen veel Duitsers de grens over voor hun dagelijkse boodschappen. Een goede kennis van het Duits biedt daarom een grotere kans op een baan.