tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Chinees is de beste taal om te twitteren

  • Geplaatst door TVCN |
  • 10-04-2012

We twitteren met z’n allen wat af. Wij Nederlanders zijn zelfs de meest actieve twitteraars ter wereld! Maar vindt u het ook zo lastig om tweets op te stellen omdat dit beperkt is tot 140 karakters, en zelfs maar tot ongeveer 120 als u graag geretweet wilt worden? De oplossing is heel eenvoudig: leer Chinees!

Ene Shuo Tang wilde wel eens weten welke taal het meest effectief is om te twitteren en kwam tot de conclusie dat Chinees dus de ideale taal is voor microblogging omdat de taal zo bondig is. Als test stelde Shuo Tang een voorbeeldzin die in het Engels 78 karakters beslaat terwijl dat in het Chinees slechts 24 karakters is.

Ook Japans is erg bondig. Een hele haiku (een gedicht met 17 lettergrepen) tweeten vormt geen probleem meldt Express.be. Verder zijn het Arabisch en Koreaans ook prima talen om in te twitteren omdat in deze talen veel gezegd kan worden met weinig letters.

Germaanse en Romaanse talen zijn in het nadeel. Wij Nederlanders en de Spanjaarden (3e plaats meest actieve twitteraars) gebruiken dan ook een heleboel afkortingen om toch zo veel mogelijk te kunnen vertellen in een tweet.

Engels is de meest gebruikte taal op Twitter. Ook niet-Engelstaligen gebruiken vaak Engels. Bijvoorbeeld door Arabische revolutionairen om hun boodschap te verspreiden onder een groter publiek, of door Chinezen om censuur te vermijden.

Verder is Twitter een goed medium om sprekers van minder wijdverspreide talen met elkaar te verbinden. Een extreem voorbeeld daarvan is de inheems-Australische taal Gamilaraay. Er zijn nog maar drie sprekers van deze taal, één van hen twittert. Maar dat zal dan wel niet in deze taal zijn…