tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Groeiende belangstelling voor Duitse taal

  • Geplaatst door TVCN |
  • 7-03-2012

De Duitse taal kan in Europa op meer belangstelling rekenen. Uit cijfers van het Goethe Instituut, de instelling die de Duitse taal en cultuur promoot in het buitenland, blijkt dat vooral in Europese landen die het hardst zijn getroffen door de economische crisis steeds meer mensen Duits gaan leren.

Vooral in Spanje steeg de belangstelling voor de Duitse taal vorig jaar behoorlijk. Het Goethe Instituut kreeg maar liefst 35 procent meer aanvragen binnen dan in 2010. In 2011 meldden rond de negenduizend Spanjaarden zich aan voor een cursus Duits.

Bij de Portugese vestiging van het Goethe instituut in Lissabon steeg het aantal aanvragen in 2011 met 20 procent. 2230 Portugezen meldden zich aan om Duits te leren. In Italië kwamen vorig jaar 14 procent meer aanvragen binnen en zelfs in Griekenland steeg het aantal aanvragen met 10 procent, en daar heersen bij de bevolking inmiddels toch sterke anti-Duitse gevoelens. Dit omdat Duitsland de Grieken eisen heeft opgelegd in het kader van de economische steun die Griekenland nodig heeft van de EU, maar ook omdat Duitsland volgens de (oudere) Grieken nooit zou hebben geboet voor de ravage die ze hebben aangericht in het land tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Duitse bedrijven zijn op zoek naar goedopgeleide vakmensen. Een ontbrekende of uiterst gebrekkige kennis van de Duitse taal vormt echter voor vele buitenlandse werkzoekenden een onoverkomelijke barrière.

Promotie
In Nederland wordt momenteel veel gedaan om de Duitse taal te promoten. Zo organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) verschillende activiteiten voor leraren, leraren in opleiding en lerarenopleiders. Ook is er een actiegroep gevormd die de krachten bundelt en zich sterk maakt voor de Duitse taal in Nederland: de Actiegroep Duits. Deze groep bestaat uit het Goethe Instituut Nederland, de Duitse Ambassade, de Nederlands-Duitse Handelskamer en het DIA.

Deze actiegroep heeft o.a. de 'Prijs van de Duitse taal' en 'Dag van de Duitse taal' in het leven geroepen. De Prijs van de Duitse taal is een speciale wedstrijd voor scholen. Tijdens de Dag van de Duitse taal, op 19 april 2012, kunnen gemeentes, scholen en bedrijven acties rondom de Duitse taal organiseren. Iedereen mag meedoen en zijn projecten opzetten. Uiteraard wordt op deze dag ook de Prijs van de Duitse taal uitgereikt. Meer informatie is te vinden op deze website.