tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Belg gelauwerd met Elly Jaffé Prijs

  • Geplaatst door TVCN |
  • 27-03-2012

De Elly Jaffé Prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor literaire vertalingen vanuit het Frans, is dit jaar toegekend aan de Belgische vertaler, dichter en essayist Jan H. Mysjkin voor zijn vertaling van ‘Le Comte de Monte-Cristo’.

Het boek verscheen in het Nederlands als ‘De Graaf van Montecristo’. Mysjkin brengt de in 1844 geschreven tekst van Alexandre Dumas volgens de jury op ‘verbluffend zwierige en elegante manier tot leven’.

De Elly Jaffé Prijs, bestaande uit 40.000 euro, is een van de grootste literaire prijzen van Nederland. Mysjkin neemt op 31 mei aanstaande de prijs in ontvangst in Maison Descartes te Amsterdam.

De jury, bestaande uit Désirée Schyns, Mirjam de Veth en Guy Rooryck, zegt over de vertaling: "Mysjkin brengt deze negentiende-eeuwse tekst op een verbluffend zwierige en elegante manier tot leven. De vertaling getuigt niet alleen van precisie, van inlevingsvermogen en narratologisch inzicht, maar is vooral een feest om te lezen omdat de vertaler blijk geeft van een magistrale beheersing van de meest uiteenlopende registers."

Op 31 mei wordt tevens het Elly Jaffé Stipendium, bedoeld voor een veelbelovende, beginnende vertaler, uitgereikt. Het stipendium, dat wordt beloond met een bedrag van 7.000 euro, is deze keer toegekend aan Hester Tollenaar. Zij viel op met twee vertalingen uit het Frans in de Berberbibliotheek: 'Leven en legende van Agoun'chich' van de Franstalige Marokkaanse schrijver Mohammed Khaïr-Eddine en 'De bottenzoekers' van de Franstalige Algerijnse journalist en schrijver Tahar Djaout.

De Dr. Elly Jaffé Prijs voor vertalingen uit het Frans werd in 2001 ingesteld op initiatief van mevrouw Elly Jaffé. Van 2001 tot 2009 werd de prijs tweejaarlijks toegekend, vanaf 2009 driejaarlijks. De toekenning geschiedt door het bestuur van de Dr. Elly Jaffé Stichting. De stichting wordt beheerd door de Vereniging van Letterkundigen (VvL), een afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV). De prijs werd achtereenvolgens uitgereikt aan Hans van Pinxteren, Marianne Kaas, Rokus Hofstede, Jeanne Holierhoek en Mirjam de Veth. Elly Jaffé overleed in 2003.