tvcn Tolk - en Vertaalcentrum Nederland

Vragen of tolk reserveren?

Bel: 088 255 52 22

Italiaanstaligen in Zwitserland voelen zich vergeten

  • Geplaatst door TVCN |
  • 13-03-2012

Vraag aan de gemiddelde mens welke talen er in Zwitserland worden gesproken en hij zal zeggen Duits en Frans. Zwitserland kent echter nog een derde officiële taal: Italiaans. De Italiaanstalige Zwitsers voelen zich echter ook in Zwitserland zelf vergeten en verdrukt.

Trouw.nl meldt dat de Italiaanse taal vrijwel volkomen verdwijnt uit het overheidsapparaat en het onderwijs. In de Bondsraad, de Zwitserse overheid, zit al jaren geen Italiaanstalige meer. Daarom hebben bezorgde Italiaans sprekende parlementariërs in Bern de Gruppe Italianità (Groep Italiaansheid) opgericht. De parlementsleden hopen hiermee hun collega's in het parlement tot actie aan te zetten om de Italiaanse taal en cultuur in Zwitserland te verdedigen.

Voor 5,6 procent van de Zwitserse bevolking is Italiaans de moedertaal. Duits wordt gesproken door bijna 64 procent van de bevolking en ongeveer een vijfde spreekt Frans. In slechts twee van de 26 kantons, Ticino en Graubünden (Grigioni), wordt Italiaans gesproken, maar in het laatstgenoemde kanton alleen in het uiterste zuiden.

Ongeveer 25 parlementariërs hebben zich voorgenomen de Italiaanse taal en cultuur in de confederatie voor de ondergang te behoeden. Ze vrezen net als veel Franstaligen dat Zwitserland praktisch gezien geen drie officiële talen (Duits, Frans, Italiaans) meer heeft, maar nog maar twee: Duits en Engels.